Ny

Hur redovisas forsakringsersattning?

Hur redovisas försäkringsersättning?

Bokslut. Beräknad försäkringsersättning ska beaktas i bokslutet och redovisas som en interimsfordran. Den upplupna försäkringsintäkten krediteras konto 3994 Försäkringsersättningar och debiteras konto 1790 Övriga förutbetalda kostnader och upplupna intäkter.

Varför betalar inte Försäkringsbolag moms?

Den skadelidandes skada uppgår på grund av att han har avdragsrätt för mervärdesskatten till kostnaden exklusive mervärdesskatt för skadans avhjälpande. Den ersättning som den skadevållande eller hans försäkringsbolag betalar till den skadelidande kan därför vara exklusive mervärdesskatt.

Är ersättning från försäkringsbolag momspliktiga?

Det är ingen moms (0 %) på försäkringsersättningar och inkomsten från försäkringsersättningar skall redovisas som ”Övrig försäljning m.m.” i ruta 42 i skattedeklarationen för moms. Momsen avseende de utgifter som krävs för att reparera och ersätta skadade tillgångar är avdragsgill som ingående moms.

Får man tanka på företaget?

Om din arbetsgivare betalar drivmedlet för dina privata resor så ska du beskattas för drivmedelsförmån. Det gäller oavsett om du kör en förmånsbil eller din egen privata bil. Det gäller alla typer av drivmedel, även el och andra miljöbränslen. Exempel på privata resor är resor till och från arbetet.

Är det moms på försäkring?

Momsfritt. Försäljning och förmedling av försäkringar är momsfria.

Kan företaget betala bensin?

Kostnader för drivmedel är också avdragsgilla för företaget. Om du betalar drivmedel för en tjänstebil privat har du rätt till ersättning på 9,50 kronor per mil för bensin eller 6,50 kronor per mil för diesel. Privat användning av bilen räknas som en skattemässig förmån.

Är drivmedel avdragsgillt?

Kostnader för drivmedel i en näringsverksamhet är en skattemässigt avdragsgill kostnad i inkomstdeklarationen i inkomstslaget näringsverksamhet. Utgifter för drivmedel avseende en anställd privat är en skattemässigt avdragsgill kostnad exklusive moms (momsen är avdragsgill som ingående moms) om förmånsbeskattning sker.

Hur bokföra förlikning?

Förlikningen borde väl innebära att ni kommit överens om att du får någonting mot att skulden i övrigt stryks. I så fall bokför du det du fått som betalning på skulden, och sedan resten som en kundförlust. Momsen bör du kunna återvinna på resterande belopp. Förutsättningen är då att fordran finns i din balansräkning.

En inkomst från försäkringsersättning som avser ej utförda prestationer redovisas som en skuld i balansräkningen fram tills dess att prestationer har utförts i form av reparationer av skadade tillgångar. När prestationerna har utförts så omförs en skuld av ej utförda prestationer till en intäkt i resultaträkningen.

Share this post