Blogga

Hur gamla fakturor maste man betala?

Hur gamla fakturor måste man betala?

Om du är konsument gäller en treårig preskriptionstid enligt 2 § Preskriptionslagen, det innebär att ett företag har tre år på sig att skicka ut fakturan till en konsument. Om företaget skickar ut fakturan efter tre år är fordran preskriberad vilket innebär att du inte behöver betala.

Preskriptionstiden enligt preskriptionslagen är då tio år. Har ni inte avtalat om något annat är det alltså tio år som gäller och ni har gott om tid på er att skicka fakturan.

Hur lång tid har en hantverkare på sig att fakturera?

Du är inte skyldig att påminna hantverkaren. Däremot har hantverkaren tre år på sig att skicka fakturan om du har beställt jobbet som privatperson. Efter tre år förlorar hantverkaren sin rätt att få betalt, hans fordran blir preskriberad.

Hur lång tid efter ett arbete kan man fakturera?

Om ni inte har avtalat om någon förfallodag ska köparen betala när du som säljare kräver det. Vid fakturering till en annan näringsidkare får du inte ge längre kredittid än 30 dagar utan att ni har avtalat om detta.

Hur sent kan man fakturera en tjänst?

Hej, Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag utgår ifrån att du i egenskap av privatperson har anlitat en näringsidkare för att utföra arbete. Detta innebär att fordran blir en konsumentfordran som preskriberas efter tre år (2 § preskriptionslagen).

Har man rätt att ta ut fakturaavgift?

Fakturaavgift. Företag har rätt att ta ut en administrationsavgift för att hantera betalning, så länge det står i avtalet mellan dig och företaget. Avgiften är okej så länge den är skälig och motsvarar den faktiska kostnaden som företaget får på grund av betalningshanteringen.

Hur mycket ska jag fakturera som snickare?

I vårt fiktiva exempel vill du jobba heltid, dvs 40 timmar i veckan, eller i snitt ca 167 timmar per månad. Och eftersom du behöver få in minst ca 80 000 kr varje månad kan vi därmed räkna ut att skulle kunna ha ett timpris på som lägst ca 480 kr/h (80 000 / 167 ≈ 479).

Hur lång tid tar det att få en faktura?

Fakturan skickas ut till kund via e-postadress eller post. Med post skickas fakturan senast kl. 17:00 dagen efter registrering (om det är en vardag). Har du bråttom kan du välja att ange kundens e-postadress; då går det istället ut en digital faktura direkt.

Hur betalar man en faktura utan OCR nummer?

OCR-nummer eller personligt meddelande Om det inte finns något OCR-nummer ska du antagligen skriva in ett meddelande om vad din faktura omfattar. Oftast är det dock ett OCR-nummer som ska skrivas, du hittar numret nere till vänster på fakturan.

Share this post