Rekommendationer

Kan man bli uppsagd pga arbetsbrist?

Kan man bli uppsagd pga arbetsbrist?

Innan du kan säga upp någon på grund av arbetsbrist måste du undersöka möjligheten att omplacera den anställda. Omplaceringen ska vara en ledig tjänst som behöver tillsättas inom företaget. Den anställda måste ha tillräckliga kvalifikationer för att kunna utföra arbetet på den nya tjänsten.

Får man ha barn på förskola om man inte jobbar?

Barn ska få gå i förskolan så mycket som det behövs om föräldrarna förvärvsarbetar eller studerar eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt. Barn till arbetslösa eller föräldralediga ska erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar i veckan.

Vad är fingerad arbetsbrist?

Man talar om fingerad arbetsbrist när en arbetsgivare påstår att verksamhetsrelaterade skäl utgjort grunden för uppsägningen när de egentliga grunderna är hänförliga till arbetstagaren personligen. Uppsägningens tillåtlighet får då prövas utifrån den verkliga grunden.

När måste arbetsgivaren meddela om uppsägning?

En arbetsgivare har rätt att avsluta en anställning för någon som får hel sjukersättning. Detta kallades tidigare för förtidspension och gäller anställda mellan 30 och 64 år. Arbetsgivaren ska även i dessa fall skriftligen meddela den anställde senast en månad i förväg om att anställningen ska upphöra.

När får barn inte vara på förskola?

Men du har inte heller rätt att flexa ut och gå och göra något roligt och sedan hämta barnen, barnomsorg finns motsvarande den tid man förvärvsarbetar. Samma gäller om du är kompledig en dag i mitt veckan – då kan lagen tolkas på så sätt att du inte har behov av förskola, eftersom du är hemma och ledig.

Vilka lagar och regler gäller i samman med en anställning?

Lagar, anställning

  • Lag (1982:80) om anställningsskydd (LAS)
  • Arbetsmiljölag (1977:1160)
  • Arbetsmiljöförordning (1977:1166)
  • Arbetstidslag (1982:673)
  • Diskrimineringslagen (2008:567)
  • Lag (2002:293) om förbud mot diskriminering av deltidsarbetande arbetstagare och arbetstagare med tidsbegränsad anställning.

Får man arbeta på annat företag under permitteringen?

Arbete för annan arbetsgivare under permittering Du kan arbeta för en annan arbetsgivare medan du är permitterad. Om du är heltidspermitterad eller permitterad med förkortad arbetsvecka får du då i stället jämkad dagpenning.

Share this post