Allmänning

Vad kravs for att bli kurator?

Vad krävs för att bli kurator?

Kuratorer har ofta en socionomexamen med en vidareutbildning i socialt arbete eller socialt behandlingsarbete. Även examen inom socialpedagogik kan vara en ingång till yrket. Det finns även kuratorer med en beteendevetenskaplig utbildningsbakgrund. Socionomprogrammet ges inom högskolan och omfattar 3,5 år.

Vilken utbildning krävs för att jobba inom socialtjänsten?

Utbildning. En vanlig väg till yrket Socialsekreterare är att utbilda sig till Socionom. Då studerar du på Socionomprogrammet, som motsvarar 3,5 års heltidsstudier på högskola / universitet. Men det finns även exempel på att personer med en annan högskoleutbildning, exempelvis med fil.

Kan man jobba som kurator utan utbildning?

I dag togs beslutet: Legitimation införs från och med 1 juli 2019. Det här gäller: Yrkestiteln för kuratorerna ska vara hälso- och sjukvårdskurator. För att få legitimation krävs hälso- och sjukvårdsexamen.

Hur får man jobb inom socialtjänsten?

För dig som vill jobba som socialsekreterare i framtiden kan det vara bra att läsa till exempel Samhällsvetenskapsprogrammet på gymnasiet. Efter gymnasiet får du sedan utbilda dig till socialsekreterare på Socionomprogrammet under 3,5 år. Utbildningen ges på ett flertal orter och med olika inriktningar.

Vad kan man vidareutbilda sig efter socionom?

Många socionomer efterfrågar vidareutbildning. Psykisk ohälsa, samtalsmetodik och psykoterapi är de tre områden som flest socionomer vill vidareutbilda sig inom. – En anledning till att intresset för vidareutbildning är högt kan vara att socionomutbildningen är en generalistutbildning.

Varför ska man gå till kuratorn?

Vad kan en kurator hjälpa till med? En kurator finns där för dig som behöver få prata med någon för att få hjälp, råd och stöd. Att man vid något tillfälle i livet känner att man behöver hjälp i form av samtalsterapi är mycket vanligt. Det kan vara att man har det jobbigt hemma, i skolan, på arbetsplatsen.

Share this post