Rekommendationer

Vad finns det att uppfinna?

Vad finns det att uppfinna?

Utgå från din kravspecifikation och beskriv din uppfinning. Tala om vad som är nytt och unikt med din idé. Skriv ned alla fakta och spara allt material du hittar om din idé. Försök också göra en principmodell eller en enkel prototyp.

Vad tjänar uppfinnare?

40 700 kronor. Medellönen är ett snitt mellan alla personers lön i yrket, alltså summan av alla löner delat med antalet personer. Till skillnad mot till exempel medianlön som är den lön som ligger i mitten av spannet.

Vad är världens viktigaste uppfinning?

Symaskinen, bilen, glödlampan, blixtlåset och telefonen har en sak gemensam. De är bland de 100 viktigaste innovationerna genom tiderna som svenska folket har röstat fram. På Tekniska museet i Stockholm pågår den största utställningen i museets historia.

Vilken är en av världens viktigaste uppfinning?

Gutenbergs tryckpress från 1439 anses av många ha lagt grunden till vårt moderna samhälle. tack vare tryckpressen kunde bläck överföras till papper på mekanisk väg. Det innebar att kunskap och information kunde spridas snabbare och i större upplagor.

Vad har uppfunnits i Sverige?

Sfäriska kullagret. Det sfäriska kullagret uppfanns av Sven Wingquist (1876–1953).

  • Blixtlåset. Blixtlåset eller dragkedjan är en självklarhet idag för att låsa och stänga exempelvis kläder, skor och väskor.
  • Tetra Pak.
  • Dynamiten.
  • Utveckling av telefonen och telefonväxeln.
  • Ångturbinen.
  • Separatorn.
  • Temperaturskalan Celsius.
  • Hur fungerar uppfinningen?

    För att din uppfinning ska gå att patentera måste den uppfylla vissa villkor. Uppfinningen ska vara ny, ha uppfinningshöjd, och den ska vara industriellt tillämpbar, vilket betyder att den ska lösa ett problem med hjälp av teknik. Här kan du läsa om vad de begreppen betyder.

    Vad gör en innovatör?

    En uppfinning som kommer till bred användning kallas för en innovation. Som innovatör arbetar du med att utveckla idéer, ofta från start till ett konkret slutresultat och du jobbar med olika typer av innovationer.

    Vilken är den största uppfinningen?

    Antibiotika, boktryckarkonsten, cykeln, dammsugaren, elektricitet, förbränningsmotorn, glasögon, hjulet, insulin, järnvägen, kylskåpet, låset, pacemaker, röntgen, sophantering, telegrafen, ultraljud, vaccin, vävstol, ångmaskinen. (Källa: Tekniska museet.)

    Hur kommer man på en uppfinning?

    Det första du måste göra är att kontrollera om din idé verkligen är så unik att den bör skyddas. Nästa steg är att undersöka om det finns någon marknad för din uppfinning. Och slutligen måste du skaffa kapital. På www.prv.se kan du kontrollera att inte någon annan redan har kommit på samma sak och sökt patent på den.

    Hur går man tillväga om man har en uppfinning?

    Hur säljer man sin affärside?

    Experten: Så säljer du in din affärsidé till en investerare

    1. Ha en tidsplan. Att hitta någon som vill investera i din affärsidé är inte enkelt.
    2. Starta på toppen. Investmentbolag och investerare får in en uppsjö av olika investeringsförslag varje dag.
    3. Välj rätt investerare.
    4. Öva, öva, öva.
    5. Ha svar på allt.

    Vart ska man vända sig om man har en uppfinning?

    Behöver du prata med någon om uppfinningen eller visa den, gör det med försiktighet. Du bör fundera på om du ska upprätta ett sekretessavtal med den part du tänker kontakta. Med ett sekretessavtal kan du försäkra dig om att den du vänder dig till också behandlar din idé konfidentiellt.

    Vad har svenskarna uppfunnit?

    Hur mycket kostar det att ta patent?

    Kostnaden för att få in en ansökan ligger vanligtvis mellan 40 000 – 70 000 kronor men det kan vara både högre och lägre. Det beror på hur mycket tid som krävs av patentrådgivaren. Vi skriver en ansökan som beskriver uppfinningen och den skickas till Patent- och registreringsverket, PRV.

    Hur går man från idé till produkt?

    10 tips som hjälper dig att gå från ide till företag

    1. Definiera skillnaden.
    2. Leta efter problem som produkten kan lösa.
    3. Använd tydliga, starka ord.
    4. Gör din läxa.
    5. Gör din läxa igen.
    6. Definiera din kundkrets.
    7. Ta reda på vilka resurser som behövs.
    8. Bygg en prototyp.

    Hur kommer man fram till en bra affärsidé?

    En affärsidé börjar med en tanke….Fundera utifrån de här punkterna när du skriver ner din affärsidé:

    1. Vad ska du sälja?
    2. Finns det ett behov av dina tjänster och/eller produkter?
    3. Till vem ska du sälja?
    4. Varför ska de köpa av dig?
    5. Hur ska du nå kunderna?
    6. Hur ska du tjäna pengar?

    Kan man ta patent på en idé?

    En idé som endast består av ett datorprogram eller en plan, regel eller metod för en affärsverksamhet har ingen teknisk karaktär och kan därför inte patenteras. Däremot kan uppfinningar av teknisk karaktär som delvis består av en affärsmetod, eller som kan genomföras av ett datorprogram, vara patenterbara.

    Kan man jobba som uppfinnare?

    Du kan bli uppfinnare med olika utbildningsbakgrund. Många uppfinnare är i grunden ingenjörer. Bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, bland annat på Teknikprogrammet och på Industritekniska programmet.

    Share this post