Blogga

Varfor brinner elbilar?

Varför brinner elbilar?

Om batteriet inte är ordentligt nedkylt kan så kallad ”termisk rusning” uppstå i det brandhärjade batteriet som då kan självantända. Därför kontrollerar räddningstjänsten att man lyckats kyla ner batteriet innan man fraktar elbilen från olycksplatsen.

Varför börjar bilen brinna?

Att en bil börjar brinna beror oftast på en kombination av överhettade komponenter som påverkar delarna intill, såsom slangar och rör. – Det vanligaste är att branden startar i motorutrymmet, eftersom det är där som värmen produceras.

Hur ofta brinner en elbil?

Under tre år registrerades 60 bränder i elbilar och 2 651 bränder i bensin- och dieselbilar i landet. Där finns ungefär 250 000 elbilar och 2,5 miljoner bensin- och dieselbilar. Siffrorna indikerar alltså att bensin- och dieselbilar brinner nästan fem gånger oftare än elbilar.

Hur många elbilar har brunnit?

De rapporterar att under tre år (2016-2019) registrerades det 60 bränder i elbilar, detta på ett fordonsbestånd av 250 000. Motsvarande siffra för bensin- och dieselbilar i Norge var 2 651 bränder på ett underlag av 2,5 miljoner bilar.

Vad händer när en elbil brinner?

Även om MSB har slagit fast att det är en mindre risk att en elbil börjar brinna än en bil med en förbränningsmotor så är elbilsbränder komplicerade. Batterierna kan vara svåra att släcka och dessutom kan det läcka ut giftiga gaser när batterierna brinner.

Är elbilar brandfarliga?

Utsläppen av vätefluorid är trots det betydligt högre när en elbil brinner jämfört med en dieselbil. Brandrisken i sig är däremot lägre i en elbil än i en bensin- eller dieselbil. Det visar rapporter från både MSB och den motsvarande norska myndigheten Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Vad händer när en bil brinner?

Den brandskadade bilen kan antingen repareras eller ersättas med kontanter. Det är försäkringsbolaget som avgör om bilen ska repareras eller inte. De brukar också bestämma vilken verkstad som i så fall ska reparera bilen.

Kan en elbil explodera?

Risken, om ett fordon brinner länge, är att batterierna i elbilen börjar brinna. Det kan uppstå en reaktion i battericellerna som kallas för termisk rusning, alltså att värmen stiger av sig själv, och det går inte att hejda. Risken är då att branden i en battericell sprider sig till nästa.

Är elbilar farliga vid brand?

Däremot brinner en elbil, av förståeliga skäl, annorlunda än en bensin- eller dieselbil. Det tar exempelvis lång tid för en brand att nå till elbilens batteri – och börja släppa ut den farliga gasen vätefluorid (HF), som även släpps ut i mindre mängder när en förbränningsbil med luftkonditionering brinner.

Share this post