Allmänning

Hur lang tid tar det att fa brottsskadeersattning?

Hur lång tid tar det att få brottsskadeersättning?

Hur lång tid tar det innan jag får beslut om brottsskadeersättning? Från att ansökan om brottsskadeersättning kommit in till Brottsoffermyndigheten tar det vanligen mellan två till fyra månader innan beslutet är klart. Handläggningstiden är beroende av hur omfattande utredningsåtgärder som krävs i ärendet.

Hur blir man ett brottsoffer?

En person som är hemlös eller påverkad av droger och som blir bestulen eller misshandlad är också ett brottsoffer, även om hon eller han inte motsvarar förväntningarna på hur ett brottsoffer ”ska” vara.

Hur fungerar Brottsofferfonden?

Brottsofferfonden finansieras huvudsakligen av en avgift som betalas av personer som dömts för brott. Den som dömts eller fått ett strafföreläggande för ett brott som kan leda till fängelse ska betala en särskild avgift på 800 kronor till Brottsofferfonden.

Vem kan bli brottsoffer?

I RB 20:8 definieras målsägande som den mot vilken ett brott har blivit begånget eller som har blivit förnärmad av brottet eller som har lidit skada av det. Definitionen för ett primärt brottsoffer är någon som blivit direkt utsatt för ett brott, som exempelvis en person som blivit misshandlad (Internet 3).

Vem betalar skadestånd vid dom?

Skadestånd ska i första hand betalas av gärningspersonen och det ska göras när domen har vunnit laga kraft, d.v.s. tre veckor från att dom har meddelats och den inte överklagats. Bara för att det står i domen att gärningspersonen ska betala skadestånd innebär inte automatiskt att pengarna betalas ut till brottsoffret.

Vem betalar ut skadestånd till brottsoffer?

Har du blivit dömd att betala ett skadestånd i ett brottmål, är du skyldig att göra det omgående. Du får ingen ”räkning” eller inbetalningskort, utan måste själv ta reda på hur och till vem du ska betala. Brottsoffer erbjuds hjälp av Kronofogden med att driva in skadestånd.

Share this post