Blogga

Far hyresvarden salja el?

Får hyresvärden sälja el?

Din hyresvärd kan då fakturera dig beroende på din förbrukning. Du som hyresgäst har då ingen möjlighet att byta elhandlare, förlorar rätten till ersättning och skadestånd vid elavbrott samt rätten att få elmätaren kontrollerad om du misstänker att den går fel.

När får man stänga av elen?

För att elbolaget ska ha rätt att stänga av elen krävs ett väsentligt avtalsbrott från din sida. Ett avtalsbrott kan handla om att du inte har betalat räkningen i tid, men det krävs i regel att du missat flera betalningar för att avtalsbrottet ska ses som väsentligt.

Vad betalar hyresvärden?

För uthyrning av hyresrätter får du i princip inte ta högre hyra än den hyra som betalas till hyresvärden. Om bostaden hyrs ut möblerad godkänns ett påslag som är beroende av hur värdefullt möblemanget är. Normalt godkänner hyresnämnden ett tillägg på månadshyran om 10-15 % för möblerna. Mer att läsa om lagen här.

Vad betalar man i en hyresrätt?

Förmåner som hiss, sopsortering, tvättstuga, särskilda förvaringsutrymmen, god fastighetsservice, lekplats, garage eller p-plats som tillhör lägenheten. Övriga faktorer som husets allmänna läge, boendemiljön i stort samt närhet till kommunikationer.

https://www.youtube.com/watch?v=f9e-6aT4th0

När är det moms på hyra?

Uthyrning av fastighet är i regel undantagen från moms. Det innebär att du som hyr ut din fastighet inte ska ta ut moms på hyran. Du har därmed inte heller rätt att göra avdrag för ingående moms på inköp till uthyrningsverksamheten.

Är det moms på fastigheter?

Enligt vår svenska momslag ska du inte lägga på moms på försäljning av en fastighet och inte heller när du hyr ut en fastighet. Från undantaget finns undantag. Du kan frivilligt ta ut moms när du hyr ut en lokal till en momsad näringsidkare i vissa fall.

Finns det moms på hus?

Byggverksamhet är en momspliktig verksamhet, men det är ingen moms på försäljning av fastigheter.

Share this post