Ny

Vem har ratt att bestamma barnets namn?

Vem har rätt att bestämma barnets namn?

Vem kan ändra ett barns namn? Barnets vårdnadshavare är den som kan bestämma i frågor som rör barns namn och andra personliga angelägenheter (6 kap 11 § FB). Om båda föräldrarna är vårdnadshavare måste båda samtycka för att ett namnbyte ska kunna äga rum (6 kap 13 § FB).

Hur lång tid tar det att byta namn?

Att byta till ett namn som någon av dina föräldrar haft tar ungefär 14 veckor. Att byta till ett efternamn man haft tidigare eller ett efternamn med koppling till en förälder kan ta 3-4 månader. Om du byter till ett nybildat efternamn tar det cirka 5 månader.

Kan man ändra mellannamn?

Du kan inte ansöka om ett mellannamn, eftersom reglerna för mellannamn har ändrats. Du som redan har ett mellannamn behåller det. Du kan också göra följande ändringar: Du kan ansöka om att ta bort ditt mellannamn.

Kan du ansöka om namn hos Skatteverket?

Du ansöker om namn hos Skatteverket. Vissa ansökningar har en avgift, medan andra är avgiftsfria. Du ansöker på olika blanketter beroende på vilken ändring du vill göra. Du som är över 18 år kan ansöka om att byta förnamn eller tilltalsnamn utan blankett genom att logga in.

Hur lång är handläggningstiden för namnändring?

Handläggningstider för namnbyten. Förnamn, cirka en månad. Efternamn utan avgift, cirka 4 veckor. Efternamn med avgift, en till två månader. Nybildade efternamn, två till tre månader. För närvarande är handläggningstiderna olika beroende av vilken typ av namnändring du vill göra, och kan även vara kortare.

Kan du inte längre lägga till ett mellannamn?

Du kan inte längre lägga till ett mellannamn. Tidigare har du bara kunnat ha efternamn och ett mellannamn. Från den 1 juli 2017 kan du inte längre ansöka om ett mellannamn. Däremot kan du ändra ett mellannamn som du redan har. Det är avgiftsfritt att ändra mellannamn.

Vad är nyheten i personnamnlagen?

En nyhet i personnamnlagen är att du kan ta ett dubbelt efternamn. Ett dubbelt efternamn får bara bestå av två enkla efternamn och kan inte kombineras med ett mellannamn. Båda namnen syns i offentliga sammanhang. Båda namnen räknas som ditt officiella efternamn.

Share this post