Ny

Vad reglerar Dublinforordningen?

Vad reglerar Dublinförordningen?

Enligt Dublinförordningen ska en person som flyr till Europa söka skydd i det första säkra land som den kommer till. När du ansöker om asyl i Sverige börjar Migrationsverket med att undersöka om det är Sverige eller något annat EU-land som ska ansvara för din asylansökan.

Vad krävs för att räknas som flykting?

På flykt från krig, konflikt eller förföljelse Deras livssituation är så farlig och desperat att de tvingas fly över en gräns för att söka skydd i ett närliggande land. Därmed blir de erkända som flyktingar med tillgång till hjälp från stater, UNHCR FN:s flyktingorgan och andra organisationer.

Vad är politisk asyl?

Asyl (av latin asy’lum, fristad, tillflyktsort) eller politisk asyl är det skydd en stat eller en organisation i en stat kan erbjuda förföljda personer under sin jurisdiktion, framför allt inom sitt territorium, men också på sina ambassader i andra länder. Den som ansöker om skydd av en stat kallas asylsökande.

Vilka länder har skrivit under Dublinförordningen?

Dublinförordningen omfattar alla Europeiska unionens medlemsstater, utom Danmark, som unionsrätt, och Danmark, Island och Norge samt Liechtenstein och Schweiz genom mellanstatliga avtal med unionen.

Vad är ett Dublinärende?

Det innebär att Migrationsverket inte kommer att utreda dina asylskäl, utan först utreda vilket land som ska ansvara för prövningen av din asylansökan. Du får information om att din ansökan ska handläggas enligt Dublinförordningen och vad det innebär.

Vilka räknas som flyktingar enligt FN?

Enligt FN:s flyktingkonvention är flyktingar människor som har flytt från sina länder på grund av välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, religion, nationalitet, politisk uppfattning eller tillhörighet till viss samhällsgrupp, och som inte kan eller vill återvända.

Hur migrationspolitiken ser ut i Sverige idag?

Svensk migrationspolitik omfattar flykting- och invandringspolitik, återvändande, stöd för återvandring och kopplingen mellan migration och utveckling. Den inbegriper även samarbetet på internationell nivå kring dessa frågor. Området omfattar också frågor om svenskt medborgarskap.

Vad är ett flyktingboende?

Vad är ett asylboende? Migrationsverket har ansvaret att erbjuda boende åt asylsökande som inte ordnar boende själv under tiden som deras asylärende utreds. Asylboenden kan se olika ut och vara allt från lägenheter till rum i studentkorridorer eller hotell.

Share this post