Frågor

Vilka omfattas av en hemforsakring?

Vilka omfattas av en hemförsäkring?

Hemförsäkring omfattar dig som köper försäkringen. Andra medlemmar som bor i den försäkrade bostaden, omfattas också av försäkringen under förutsättning att de är folkbokförda där. Inneboende, täcks dock i normaltfallet inte av din hemförsäkring.

Vad ingår i hemförsäkring mellan Folksam?

Hemförsäkringen gäller för saker som du äger, hyr eller lånar för ditt privata bruk. Exempelvis gäller den för din cykel, dina möbler, kläder, husgeråd och din hemelektronik. Den gäller däremot inte för byggnader, bilar eller båtar. I våra hemförsäkringar ingår ett reseskydd under resans första 45 dagar.

Har lägenhetshus åskledare?

Bor du i en tätort har telefon- eller nätbolagen ofta byggt in skydd mot överspänning i systemen. Risken att drabbas av skador på hem och elektronik är därför liten, men trots det bör även du som bor i lägenhet följa råden att dra ur sladdar, etc. för att skydda dig mot skador.

Vad undvika vid åska?

Undvik att röra eller stå nära lampor eller andra elektriska produkter, vattensystem (kranar och duschar) eller eldstäder (om det blir blixtnedslag i skorsstenen). Stäng alla fönster och dörrar (för att undvika glassplitter). Undvik att gå ut på till exempel balkonger eller verandor.

Vem har bäst hemförsäkring?

Den bästa hemförsäkringen 2022 är enligt Expressen Bäst-i-Test Hedvig (Budget), ICA Hemförsäkring (Ekonomi) och Moderna Försäkringar (Premium). Kriterierna i testet var skydd, utbud och pris. De allra bästa hemförsäkringarna har ett skydd som är både brett men även uppdaterat, så att det speglar den samtid vi lever i.

Är det farligt att titta på tv när det åskar?

Dra ur alla stickproppar och antennkablar när åskan går. Om man har möjlighet bör man dra ur kontakten till TV, bredbandsmodem, telefoner och datorer redan innan ovädret bryter ut.

När ska man skaffa hemförsäkring?

Att flytta hemifrån innebär normalt att man måste teckna en hemförsäkring. Den man har haft i föräldrahemmet gäller inte även om man fortsätter att vara skriven där. Om man tillfälligt bor på annan ort kan hemförsäkringens så kallade bortaskydd gälla, men det ger sämre skydd.

Hur många har en hemförsäkring?

I dagsläget har uppskattningsvis mer än 96 procent av befolkningen i Sverige en hemförsäkring (se diagram 2). Sålunda saknar knappt 4 procent, runt 400 000 individer, en hemförsäkring, vilket innebär att de står utan bland annat rättsskydd och ekonomiskt skydd såväl hemma som på resa.

Share this post