Frågor

Har man ratt att paverka sitt schema?

Har man rätt att påverka sitt schema?

SVAR: Ja. Förändringar av scheman ska diskuteras på APT, arbetsplatsträffar. I arbetsmiljölagen står det också att man har rätt att påverka sin arbetssituation, dit hör arbetstiderna. Det finns andra arbetsmiljöregler som säger att arbetstagarna ska vara delaktiga.

Hur lång tid innan får man ändra schema?

Att göra ändringar i scheman och dylikt ingår i arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet. En arbetsgivare ska dock enligt arbetstidslagen ge besked om ändringar minst 2 veckor i förväg (se 12 § arbetstidslagen).

Hur många lediga dagar ska man ha på en månad?

Direktivet slår fast att varje arbetstagare under en period om sju dagar ska ha minst 24- timmars sammanhängande ledighet samt elva timmar dygnsvila.

Hur många lediga dagar på 6 veckors schema?

Eftersom det inte går att jobba ett halvt tillfälle lade de 28 arbetstillfällen ena sexveckors-perioden och 29 arbetstillfällen på nästa period och så vidare. Det betyder att det var 14 lediga dagar ena perioden och 13 dagar den andra.

Måste jag godkänna nytt schema?

Svar:Arbetsgivaren har rätt att leda och fördela arbetet efter företagets behov och huvudregeln är därför att du som anställd behöver jobba i enlighet med det schema du har fått. När arbetsgivaren lägger schemat ska denne dock följa de regler som stadgas i arbetstidslagen och kollektivavtalet (om sådant finns).

Hur kommer ett schema till?

Att skapa bästa möjliga scheman åt sina anställda är alltid en balansgång. Å ena sidan måste man tänka på verksamhetens behov – att ha rätt personer på rätt plats vid rätt tidpunkt – och å andra sidan måste man även ta hänsyn till personalens behov för att de ska kunna känna sig nöjda, glada och engagerade.

Hur räknar man schema?

Vissa arbetstoppar ryms inte i ett veckoschema och utförs bara periodvis. Räkna ut hur lång tid du behöver för exempelvis utvecklingssamtal, betygsättning och kvällsmöten. Summera antalet timmar, lägg ihop med veckoplaneringarna för året och kolla att all planerad arbetstid ryms inom årsarbetstiden.

Share this post