Trendig

Nar kan man fa en villkorlig dom?

När kan man få en villkorlig dom?

Villkorlig dom är en alternativ påföljd. När det gäller villkorlig dom betyder detta att domstolen dömer till villkorlig dom i stället för fängelse. En grundläggande förutsättning för att domstolen ska döma till villkorlig dom är därmed att brottet är så pass allvarligt att straffvärdet motsvarar fängelse.

Får man resa utomlands hur mycket man vill om man har villkorlig dom?

När man är dömd till villkorlig dom finns det ingen föreskrift som hindrar en från att resa. Dock ska man vara medveten om att den villkorliga domen är underkastad en prövotid på två år enligt 27 kap. 3 § brottsbalken. Om man inte sköter sig kan åklagaren ansöka om förändring av din villkorliga dom.

Kan man få vård istället för fängelse?

Den som har begått brott under påverkan av en allvarlig psykisk störning får i regel inte dömas till fängelse. Om en allvarlig psykisk störning föreligger vid domstillfället får domstolen i stället överlämna den tilltalade till rättspsykiatrisk vård. Detta sker i ungefär 380 fall per år.

Vad innebär kontraktsvård och vem får det straffet?

En särskild form av skyddstillsyn som innebär att en dömd person, om brottsligheten kan relateras till missbruk, får behandling istället för fängelse. Personen förklarar sig villig att genomgå behandlingen genom att skriva under ett kontrakt.

Vad betyder ovillkorligt fängelse?

Med ovillkorligt fängelse avses att straffet avtjänas i fängelse.

Hur lång är Kontraktsvård?

Kostnadsansvaret fastställs. Kalle döms till kontraktsvård med 12 månaders behandling på ett kombinerat utrednings- och behandlingshem. Alternativstraffet är fängelse 12 månader. Tänkt villkorlig frigivning sker efter 2/3-delar av det alternativa fängelsestraffet, d.v.s. efter 8 månader.

Vem kan få villkorlig dom?

Den som har begått ett brott som kräver ett strängare straff än böter, kan i vissa fall dömas till villkorlig dom i stället för fängelse. En förutsättning är att domstolen inte tror att den tilltalade kommer att begå nya brott. Den som döms till villkorlig dom får en prövotid på två år, men ingen övervakning.

Share this post