Populära

Vem har ratt till barnbidrag vid separation?

Vem har rätt till barnbidrag vid separation?

Enligt Försäkringskassans förslag skall barnbidraget kunna delas mellan föräldrar som inte bor tillsammans, om de har gemensam vårdnad om barnet och detta är växelvis bosatt hos båda föräldrarna. Delning kan enligt förslaget ske om båda föräldrarna gör anmälan om detta.

Vem betalar resor mellan föräldrar?

15 b § FB att boendeföräldern ska vara med och betala de resekostnader som uppstår vid barnets umgänge med den andra föräldern. Fördelningen av resekostnaderna ska ske med hänsyn till vad som är skäligt med hänsyn till föräldrarnas ekonomiska förmåga, precis som vid underhållsbidrag, och övriga omständigheter.

Har pappan rätt till halva barnbidraget?

Rätt till barnbidrag har den som är vårdnadshavare till barn som är yngre än 16 år (lag). I och med att du skriver att barnen har växelvis boende utgår jag från att ni har gemensam vårdnad. Med andra ord är barnens pappa även vårdnadshavare och har därför också rätt till som minst halva barnbidraget för barnen.

Vill ha halva barnbidraget?

För äldre barn betalas barnbidraget ut till en av vårdnadshavarna. Om ni vill dela på bidraget eller ändra vem som får det måste ni anmäla det till Försäkringskassan. Om du är ensam vårdnadshavare får du hela bidraget med eventuellt flerbarnstillägg.

Vem betalar resor till och från umgänge?

Den föräldern som barnet ska umgås med har det primära ansvaret för kostnaderna för barnets umgängesresor. Bor barnet tillsammans med endast en förälder ska emellertid den föräldern ta del i kostnaderna för de resor som föranleds av barnets behov av umgänge med den andra föräldern, se 6 kap. 15 b § FB.

Hur ska du separera från föräldern till ditt barn?

Om du ska separera från föräldern till ditt barn är det viktigt att diskutera hur ni ska dela på barnets försörjning framöver. Barnets försörjning kan påverkas av att ni inte längre lever tillsammans. En separation kan också förändra vilka bidrag och ersättningar ni kan få från Försäkringskassan.

Vad är ett barnbidrag?

Barnbidraget är ett ekonomiskt stöd till föräldrar och kan ses som en slags kompensation för alla kostnader som man får till följd av att man vårdar barn. Bidraget är inte öronmärkta för någonting särskilt, utan ska hjälpa föräldrar att uppfylla sina försörjnings- och vårdnadsplikter gentemot sina barn.

Hur ansöker man om barnbidrag?

Hur ansöker man om barnbidrag? Det är Försäkringskassan i Sverige som administerar barnbidraget. Därför skall du i första hand ta kontakt med Försäkringskassan när du skall ansöka. De kommer då be dig fylla i en blankett som heter ”Barnbidrag – Gemensam anmälan om mottagare”. Den kan du ladda hem från Försäkringskassans hemsida.

När skall du ansöka om barnbidrag i Sverige?

Det är Försäkringskassan i Sverige som administrerar barnbidraget. Därför skall du i första hand ta kontakt med Försäkringskassan när du skall ansöka. De kommer då be dig fylla i en blankett som heter ”Barnbidrag – Gemensam anmälan om mottagare”. Den kan du ladda hem från Försäkringskassans hemsida.

Bor barnet halva tiden var hos sina separerade föräldrar kan den föräldern som inte får del av barnbidrag begära delat bidrag. Detta görs hos försäkringskassan som då delar barnbidraget och betalar ut halva var till varje förälder. Om din exman struntar i detta kommer bidraget betalas ut till dig i vanligt ordning.

Vad heter Barnbidraget i Norge?

Barnbidraget i Norge. På norska heter barnbidrag “barnetrygd”. Detta bidrag ges för alla barn upp till 18 år som är bosatta i Norge. Under särskilda omständigheter så kan barntrygd ges även om barnet (tillsammans med familjen såklart) är bosatt utanför Norges gränser.

Hur mycket är barnbidraget för ett barn?

Barnbidraget är som sagt för närvarande på 1250 kr/månad per barn och beloppet betalas ut av Försäkringskassan. Om du har fler än ett barn så kan du även få ett så kallat flerbarnstillägg. Du ser hur stort det sammanlagda bidraget blir i tabellen här till nedan.

Share this post