Frågor

Vad gor man om man hittar 500 kr?

Vad gör man om man hittar 500 kr?

bör du ringa polisen på 114 14 och anmäla det.

  • Om du hittat något. Om du hittar något som någon verkar ha tappat.
  • Hittegods och hittelön.
  • Om du tappat något på resa eller en viss plats.
  • Om du blivit bestulen, tappat eller glömt något.
  • Om du blivit av med identitetskort eller bankomatkort.
  • Läs mer.

Vad gör man om man hittar kontanter?

All egendom som påträffas någonstans utan att rätt ägare tycks vara närvarande utgör hittegods och ska anmälas till polisen (1 § Lag om hittegods). Den som själv tar och behåller upphittat gods gör sig skyldig till bötesbrottet fyndförseelse (10 kap. 8 § Brottsbalken).

Får man behålla pengar man hittar?

Enligt huvudregeln utgör all egendom hittegods (även kontanter) som påträffas utan att rätt ägare är i närheten. Hittegods ska anmälas till polisen enligt 1 § Lag om hittegods. Om man själv behåller hittegodset kan det leda till skyldighet till bötesbrottet fyndförseelse enligt 10 kap. 8 § Brottsbalken.

Om du hittat något inom 14 dagar. utan att anmäla det är ett brott. Polisen måste ta emot upphittade saker. Du måste inte ta hand om saker du hittar.

Vad gäller om man hittar pengar?

Kan man ta bort en anmälan hos polisen?

Ångra polisanmälan Eftersom polisen enligt lagen är skyldig att utreda brott kan man inte ta tillbaka en anmälan. Du kan däremot ändra eller komplettera din anmälan i efterhand, antingen via telefon, i ett brev eller på internet. Om du ska göra en ändring ska du tala om ditt personnummer eller anmälningsnummer.

Vad gör man med upphittade pengar?

Enligt hittegodslagen finns det en skyldighet att lämna in upphittade föremål till polisen. Det går alltså inte, som huvudregel, att bli rättmätig juridisk ägare till föremålet utan att först ha lämnat in hittegodset till polisen i syfte att hitta den rätte ägaren.

Vad gör man med ett upphittat körkort?

Om du hittar ditt körkort som är förlustanmält Hittar du ditt körkort kan du begära att vi ta bort din förlustanmälan, så du kan använda körkortet igen. Ring vår kundtjänst för körkortsfrågor på 0771-81 81 81 så hjälper vi dig. Om du har Mobilt BankID kan vi ta bort din förlustanmälan direkt.

Var har jag lagt min plånbok?

Plånbokshittaren Orbit Card är ett litet och smidigt kort som gör att du enkelt hittar din plånbok om du råkar tappa bort eller gå ifrån den. Kortet förvaras tillsammans med dina andra kort och om du tappar bort plånboken kan du få kortet att ge ifrån sig en stark ljudsignal så att du snabbt kan hitta den.

Får inte tillbaka mina pengar?

Du kan vända dig till Kronofogdemyndigheten och begära ett betalningsföreläggande. Förfarandet regleras i Lag (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning (LBH). Av 2 § LBH framgår att en ansökan om betalningsföreläggande får avse en fordran som är förfallen till betalning, samt att målet är dispositivt.

Vad händer om jag tar tillbaka en polisanmälan?

Åklagaren har som regel en absolut åtalsplikt. Det innebär att åklagaren måste väcka åtal om det finns tillräckliga skäl för det. Så även om du tar tillbaka din anmälan kommer polisutredningen fortgå och den misstänkte kan komma att åtalas för brottet.

Share this post