Blogga

Vem arver anka utan barn?

Vem ärver änka utan barn?

Finns det inga barn ärver den avlidnes föräldrar, och finns inga föräldrar blir det istället den avlidnes syskon som ärver (2 kap. 2 § ÄB). När en make dör tillfaller hens kvarlåtenskap den efterlevande maken (3 kap. 1 § ÄB).

Hur mycket ärver den efterlevande maka?

Basbeloppsregeln innebär att den efterlevande makan alltid har rätt till, så långt det räcker ur arvet från maken, få egendom som tillsammans med egendomen från bodelningen utgör ett värde om fyra basbelopp. Fyra basbelopp motsvarar i dagsläget 179 200 kr.

Kan man göra ett barn Arvslösa?

Detta kommer sig av att det är föräldern som äger sin egen egendom och att denne därför är fri att göra vad denne vill med denna. Detta innebär att en förälder i praktiken kan göra sina barn arvslösa. En förälder kan alltså sälja all sin egendom så att det vid dennes död inte finns något arv alls till barnen.

Hur räknar man ut sin laglott?

Laglotten är hälften av det barnet skulle fått utan ett testamente, således 1/2 %. En förälder kan testamentera mer till ett barn, bara samtliga barn minst får erhålla sin laglott. Därför kan en förälder med två barn testamentera 3/4 till ett barn och det sista barnet får då endast sin laglott på 1/4.

Hur mycket kan man testamentera bort från sina barn?

Det finns dock inget som hindrar dig från att testamentera bort mer än 50 % av dina tillgångar, men barnen kan då påkalla jämkning av testamentet, vilket resulterar i att de ändå utfår sin laglott enligt 7 kap 3 §. Jämkningen måste påkallas inom sex månader efter att barnen erhållit testamentet.

Kan man skriva bort barn ur testamente?

Barn (bröstarvingar) har alltid rätt att kräva ut sin laglott, vilket i regel utgör hälften av ditt arv. Du kan skriva en önskan i ditt testamente att barnen ska avstå ifrån att kräva ut laglotten vid din bortgång för att skydda exempelvis en efterlevande partner.

Share this post