Ny

Har arbetsgivaren ratt att neka sjuklon?

Har arbetsgivaren rätt att neka sjuklön?

Om din arbetsgivare inte vill bevilja dig sjuklön kan du istället ansöka om att få sjuklön från Försäkringskassan. Detta kallas sjuklönegaranti och betalas ut om du och din arbetsgivare inte kommer överens om dina anställningsförhållanden eller din arbetsförmåga.

Får man Helglön när man är sjukskriven?

1 innebär att helglön inte utgår till en arbetstagare som på grund av sjukdom är borta från arbetet såväl dagen före som dagen efter en helgdag.

Vad är lagstadgad sjuklön?

Den sjuklönen är tio procent av din lön dag 15-90. Har du en årslön som är mer än 10 prisbasbelopp får du därutöver en kollektivavtalad sjuklön som är 90 procent av den lön som överstiger 10 prisbasbelopp.

När är arbetsgivaren skyldig att anmäla sjukfall till Försäkringskassan?

Om en läkare har beslutat att medarbetaren inte får arbeta på grund av smitta, behöver du inte betala sjuklön. Du ska heller inte göra något karensavdrag. Om din medarbetare antas vara sjuk i mer än 60 dagar ska du ta fram en plan för återgång i arbete, senast 30 dagar från det att sjukfallet började.

När får man inte Helglön?

Helglön betalas inte till den som varit frånvarande utan giltig orsak, helt eller delvis, under arbetsdagen närmast före eller efter helgdagen/fridagen. Detta gäller även arbetstagare med ordinarie arbetstid på helgdagen/fridagen som är frånvarande utan giltig orsak under helgdagen eller fridagen.

Vilka är förutsättningarna till rätt sjuklön?

Den som är anställd tillsvidare eller ska vara anställd i mer än en månad kan få sjuklön från den första dagen hen är anställd. Den som ska vara anställd i kortare tid än en månad kan få sjuklön när hen har arbetat i minst 14 dagar.

Kan jag neka att betala ut sjuklön? Ja. Medarbetaren ska lämna läkarintyg till dig om hen är sjuk i mer än sju dagar. Om hen inte gör det kan du neka att betala ut sjuklön.

Hur många sjukdagar har man i snitt per år?

Antalet sjukdagar per anställd ökade under fjärde kvartalet 2020 jämfört med motsvarande kvartal 2019. Antalet sjukdagar under sjuklöneperioden var 2,38 dagar per anställd. För kvinnor ökade antalet sjukdagar per anställd med 0,88, medan det för män ökade med 0,55 sjukdagar per anställd.

Vad händer om arbetsgivaren inte betalar sjuklön?

Kan arbetsgivare neka sjukanmälan?

Information om sjukdom Sjukdomen nedsätter arbetsförmågan, vilket är det enda som bör anses relevant för arbetsgivaren och om han kräver mer information kan du neka. Arbetsgivaren har rätt till att ringa dig av omtanke och genuin oro men inte för att ifrågasätta din sjukdom eller på något sätt göra dig obekväm.

Share this post