Ny

Vad ar Omvardnadsansvar?

Vad är Omvårdnadsansvar?

Sjuksköterskan har omvårdnadsansvar vilket inkluderar att identifiera och bedöma risk för undernäring eller andra svårigheter att inta måltider, samt för dokumentation och uppföljning av nutritionstillstånd i omvårdnadsjournalen.

Vad är en Kompetensbeskrivning?

Kompetensbeskrivning är en av Socialstyrelsens dokumenttyper. En kompe- tensbeskrivning innehåller rekommendationer om yrkeskunnande, kompe- tens, erfarenhet och förhållningssätt för reglerade yrken inom hälso- och sjukvården. Nedan följer definitioner på begrepp som används i detta arbete.

Vad är styrdokument sjuksköterska?

Arbetet ska utföras i enlighet med gällande lagar, författningar och andra styrdokument för hälso- och sjukvården. Legitimerad sjuksköterska ska ha kunskap om betydelsen av faktorer som ålder, kön, socioekonomi, miljö och kulturtillhörighet för individens möjlighet till jämlik vård och hälsa.

Vad är omvårdnad?

Omvårdnad innebär att hjälpa och stödja en person och dennes närstående i det dagliga livet med hälsan i fokus. Det är ett självständigt kunskapsområde där sjuksköterskan är ansvarig. Arbete med hälsa innebär såväl att förebygga och förbättra hälsa, som att återställa och bevara den.

Vad är sjuksköterskans kärnkompetenser?

sex kärnkompetenserna en grund. Dessa sex är personcentrerad vård, samverkan i team, evidensbaserad vård, förbättringskunskap för kvalitetsutveckling, säker vård och informatik.

Hur refererar man till Svensk sjuksköterskeförening?

Svensk sjuksköterskeförening [SSF]. (2007). ICN:s etiska kod för sjuksköterskor. Stockholm: Svensk sjuksköterskeförening.

Vad menas med sjuksköterskans kärnkompetenser?

Enligt Leksell och Lepp (2013) och Svensk sjuksköterskeförening (2015) har sjuksköterskan sex kärnkompetenser vilka är personcentrerad vård, samverkan i team, evidensbaserad vård, förbättringskunskap, säker vård och informatik.

Vad är ett styrdokument inom vården?

All vårdpersonal måste följa det som står i de lagar som styr vården i Sverige. De viktigaste lagarna är hälso- och sjukvårds-lagen, patient-lagen och tandvårds-lagen. Det finns också lagar om sekretess och om patient-säkerhet. ska få vård av hög kvalitet.

Share this post