Ny

Vad ar Kvinnofridsreformen?

Vad är Kvinnofridsreformen?

Kvinnofridsreformen omfattar, förutom lagstiftning, en mängd åtgärder för att förebygga våld mot kvinnor och för att ge utsatta kvinnor ett bättre stöd. Regeringen har beslutat om uppdrag till flera olika myndigheter som gäller dels kvinnor som utsatts för eller riskerar att utsättas för våld, dels gärningsmännen.

Vilka är kvinnomisshandlare?

Psykisk, fysisk och sexuell misshandel eller hot om misshandel är de vanligaste formerna av kvinnomisshandel. Det är vetskapen och hotet om misshandel som gör att förövaren kan ta kontroll över kvinnans liv och livssituation.

Vad ingår i grov kvinnofridskränkning?

De handlingar som avses är exempelvis misshandel, olaga hot, olaga tvång, sexuellt eller annat ofredande samt sexuellt utnyttjande. Den 1 juli 2013 ändrades lagen till att också omfatta skadegörelsebrott och överträdelse av kontaktförbud. Från den 1 januari 2022 ingår också brottet förtal i grov kvinnofridskränkning.

Vad är Fridskränkningsbrott?

Brotten grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning syftar till att motverka våld i nära relation genom att ta sikte på upprepade straffbara kränkningar som riktas mot närstående, såsom en partner, förälder eller ett barn till gärningspersonen. De grova fridskränkningsbrotten finns reglerade i 4 kap.

Vem blir misshandlad?

Misshandlaren är en människa som har ett behov av att ha makt och att kontrollera. Det kommer av att han inom sig inte upplever sig ha makt och kontroll. Han måste därför utöva den över sin partner, för att känna sig kraftfull och att för att känna att han är i kontroll.

Vad krävs för att dömas för grov kvinnofridskränkning?

Brottet grov kvinnofridskränkning gäller om våldet utövas av en man mot en kvinna som han är eller har varit gift eller sambo med. Kränkningarna mot en närstående kan ske genom våldsbrott, fridsbrott och sexualbrott. Brotten kan bestå av exempelvis misshandel, olaga hot, ofredande och sexuellt övergrepp.

Vad får män för straff för grov kvinnofridskränkning?

Minimistraffet för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning höjs till fängelse i ett år från dagens minimistraff på nio månaders fängelse. Straffet för överträdelse av kontaktförbud skärps. Uppdraget att vara hbtqi-strategisk myndighet förs in i Jämställdhetens instruktion.

Share this post