Frågor

Vad menas med Kortelcellsatypi?

Vad menas med Körtelcellsatypi?

Körtelcellsatypi är en form av cellförändring som drabbar livmoderhalsens körtelceller. Den är relativt ovanlig och kunskapsnivån har därför varit låg inom vården. Nu antyder alltså en studie att sjukvården måste följa upp dessa individer bättre.

Vad är Transformationszon?

Livmoderhalsen och livmodertappen är täckta av skivepitel respektive körtelepitel som möts i ett område på livmodertappen. Gränsen mellan celltyperna kallas för transformationszon eller ”squamo-columnar junction” och är predilektionsstället för cancerutveckling.

Är det vanligt att cellförändringar kommer tillbaka?

Under uppföljningstiden på upp till 16 år diagnostiserades 12 procent av kvinnorna med kvarvarande eller återkommande höggradiga cellförändringar. Kvinnor som hade cellförändringar i resektionsranden hade en ökad risk för återkomst av cellförändringar jämfört med kvinnor med fri resektionsrand.

Kan man bli gravid om man har lätta cellförändringar?

Cellförändringar och graviditet Behandlingar av cellförändringar gör det inte svårare att bli gravid. Det medför vanligtvis inte heller några problem under graviditeten. Det kan finnas en liten ökad risk för att du föder tidigare än du annars skulle ha gjort.

Hur mycket tar man bort vid konisering?

Cellförändringar uppstår vanligtvis på livmodertappen, den nedersta delen av livmodern i toppen av slidan. De kan lätt avlägsnas genom ett enkelt ingrepp som kallas konisering. Då skär man bort cirka en centimeter av livmodertappen med hjälp av en upphettad metalltråd, s.k. slynga.

Vad menas med höggradiga cellförändringar?

Cellförändringarna delas in i låggradiga och höggradiga förändringar. Låggradiga förändringar innebär att risken att cellförändringarna utvecklas till livmoderhalscancer är liten. Höggradiga förändringar innebär en högre risk att förändringarna utvecklas till cancer.

Vad är Endocervikala celler?

Livmoderhalsen finns överst i slidan. En smal passage som går genom livmoderhalsen och förbinder endometrium och slidan kallas endocervikal kanal. Den del av livmoderhalsen inuti slidan täcks av speciella celler som kallas skivepitelceller. Dessa celler bildar en barriär som kallas epitel som skyddar livmoderhalsen.

Vad är ett Ascus?

I amerikansk nomenklatur, som används i de flesta studier, finns två typer av låggradiga cellförändringar. Den lägsta graden kallas ASCUS, den näst lägsta kallas LSIL. I svensk nomenklatur motsvaras detta av Lätt skivepitelatypi och Lätt dysplasi (CIN 1).

Är CIN 2 cancer?

Förstadier till invasiv cancer betecknas med ”Cervical Intraepitelial Neoplasia” (CIN), där CIN 1 är lindrig, CIN 2 måttlig och CIN 3 grav atypi eller dysplasi i cellerna.

Vad betyder HPV non16 18?

Om kvinnan är fortsatt HPV-positiv för samma kategori (16, 18 eller non16/18), har normal cytologi och har fyllt 30 kvarstår hon i respektive kontrollfil HPV. Om hon är positiv för HPV och cytologin visar ASCUS/LSILcyt tas nytt cellprov (analyserat för cytologi och HPV) av barnmorska vid mottagningen efter 1 år.

Share this post