Ny

Vad hande under oljekrisen 1973?

Vad hände under oljekrisen 1973?

Oljekrisen på 1970-talet Kring årsskiftet 1973-74 skedde omfattande höjningar av oljepriserna på den internationella marknaden – från cirka tre till cirka elva dollar per fat – som en följd av samarbetet mellan de oljeproducerande länderna inom kartellen OPEC. Konsekvenserna för den svenska ekonomin var genomgripande.

Hur slutade Vietnamkriget?

Kriget slutade med nordvietnamesisk seger och Vietnams förening under ledning av Vietnams kommunistiska parti. Konflikten hade sin bakgrund i det tidigare Indokinakriget under åren 1946–1954, som ledde till Vietnams delning längs med den sjuttonde breddgraden.

Vad händer efter 1945?

Kalla kriget Efterkrigstiden – tiden efter andra världskriget – utmärk(te)s av en maktkamp mellan USA och Sovjetunionen. Länderna hade helt olika sätt att se på hur samhället skulle utformas. Det blev i princip en kamp mellan systemen kapitalism och kommunism, och om vilket land som skulle ha mest inflytande i världen.

Vilket år var det Bensinransonering?

I Sverige medförde Opecs agerande bland annat en bensinransonering under 1973 och 1974 och att man införde prisreglering på oljeprodukter, det vill säga ett pristak, och anslog pengar till kompletterande inköp av olja på världsmarknaden.

Hur påverkade oljekrisen Sverige?

Konsekvenserna för den svenska ekonomin var genomgripande. Den lågkonjunktur som redan hade inletts fick en extra skjuts. Den svenska industrins konkurrenskraft försämrades raskt och Sveriges andel av världshandeln minskade som en följd av detta snabbare än för övriga industriländer.

När var oljekrisen?

oktober 1973Oljekrisen 1973 / Startdatum
Krisen i sig pågick under cirka tre månader, från december 1973 till mars 1974 och var ett resultat av att de arabiska oljeproducerande ländernas kartell OPEC beslutade att minska utvinningen av olja och höja priset på råolja.

Share this post