Ny

Vad kravs for att komma till Sverige?

Vad krävs för att komma till Sverige?

En person som vill bosätta sig i Sverige och som är medborgare i ett land utanför EU måste ansöka om uppehållstillstånd. Det finns flera olika skäl för att få uppehållstillstånd i Sverige, till exempel för att arbeta eller studera här, flytta till en familjemedlem eller för att söka skydd undan krig och förföljelse.

Vad innebär ett prövningstillstånd?

Prövningstillstånd är ett tillstånd som hovrätt och Högsta domstolen i vissa fall måste bevilja för att ett mål eller domstolsärende ska kunna tas upp och prövas av domstolen.

Vilken typ av mål tar migrationsdomstolen upp?

Migrationsöverdomstolen. Migrationsöverdomstolen är sista instans i mål som handlar om bland annat asyl, uppehållstillstånd och medborgarskap. Migrationsöverdomstolen finns vid Kammarrätten i Stockholm. Domstolen är sista instans för överklagande av mål från migrationsdomstolarna.

Vad har Migrationsverket för ställning när överklagande har lämnats över till migrationsdomstolen och domstolen handlägger målet?

Migrationsverket överlämnar alltid ett överklagande som kommer in i rätt tid till migrationsdomstolen. Innan överklagandet överlämnas tar Migrationsverket ställning till om beslutet ska ändras. Om Migrationsverket anser att beslutet ska ändras skrivs ett nytt beslut som ersätter det beslut som har överklagats.

Hur lång tid tar det att bli inskriven i Sverige?

Då söker Skatteverket upp personen och ber den att folkbokföra sig på rätt adress. Denna process kan ta några veckor eftersom de måste göra en utredning.

Den 9 februari 2022 hävde svenska myndigheter samtliga covidrestriktioner för inresa i Sverige från ett EU/EES-land. Detta innebär att alla, oberoende av medborgarskap, får resa in i Sverige från ett EU/EES-land utan några covidspecifika restriktioner.

När kan turister komma till Sverige?

Från och med den 1 april 2022 kan resenärer återigen resa in i Sverige från länder utanför EU/EES utan att visa upp negativt covid-19-test, vaccinationsintyg eller andra typer av intyg.

Hur mycket kostar det att ansöka om uppehållstillstånd?

De flesta som ansöker om uppehållstillstånd för studier ska betala en ansökningsavgift till Migrationsverket i samband med att de lämnar in sin ansökan. Även medföljande familjemedlemmar måste betala ansökningsavgift. Avgiften för vuxna är 1 500 kronor, och 750 kronor för barn.

Share this post