Trendig

Hur mycket kostar 20 kWh?

Hur mycket kostar 20 kWh?

Totalkostnaden för el per kWh var i snitt ca 141 öre/kWh (1,4 kr/kWh) under 2020 för en vanlig villa i Sverige, med en årlig elförbrukning på ca 20.000 kWh/år, enligt Statistiska centralbyrån. Då inkluderas alla kostnader som elnätsavgifter, energiskatter, elpris och moms.

Vad kostar en kilowattimme Vattenfall?

Vår rekommendation

Spotpriset februari 2022 2021
Elområde 1, Norra Sverige 25,79 öre/kWh 43,65 öre/kWh
Elområde 2, Norra Mellansverige 25,79 öre/kWh 43,65 öre/kWh
Elområde 3, Södra Mellansverige 77,48 öre/kWh 53,62 öre/kWh
Elområde 4, Södra Sverige 83,86 öre/kWh 54,38 öre/kWh

Vad kostar en tvåa?

Schablonvärdena gäller bostäder som inte använder el för uppvärmning. Totalkostnaden för el per kWh var år 2020 211 öre/kWh (2,1 kr/kWh) i genomsnitt för en liten lägenhet, som en etta eller en mindre tvåa. Kostnaden var 179 öre/kWh (1,79 kr/kWh) i genomsnitt för en större lägenhet.

När är elen som dyrast?

Elen är ofta billigare på natten för att det helt enkelt är då behovet är som minst. När vi däremot går upp på morgonen, tänder lampor och kokar kaffe, går priserna upp. Efter en dag i skola och på jobb kommer vi hem igen för att laga middag, städa och tvätta – det är dessa timmar som vanligtvis är de dyraste.

Vad kostar el per kWh 2021?

Under det senaste året har dock elpriset varit högre på grund av att spotpriset, energiskatten och elnätsavgifterna har ökat och under 2021 bedömer man att elpriset per kWh varit runt 1,8 – 3 kr. De stora skillnaderna i pris beror på vilket elavtal du har, hur mycket el du förbrukar och hur du bor.

När på dygnet är elpriset lägst?

Priset på el styrs av tillgång och efterfrågan vilket gör att de dyraste eltimmarna ligger på morgonen samt sen eftermiddag och under kvällen. Det är på grund av det är då vi använder de mest elkonsumerande apparaterna hemma som tv, lampor och diskmaskiner. De billigaste timmarna är under sen kväll och på natten.

När är elpriset lägst?

Regeln avser de timmar på dygnet då elpriset oftast är som mest fördelaktigt. Tiden mellan klockan sju på kvällen och sju på morgonen sammanfaller oftast med den period på dygnet då timpriset för el är som lägst. Något som i sin tur bidrar till en lägre kostnad för elanvändningen.

Share this post