Blogga

Vad ar det for symtom pa kvinnlig hjartinfarkt?

Vad är det för symtom på kvinnlig hjärtinfarkt?

Atypiska symtom som värk i käkarna eller skulderpartiet, tyngdkänsla, ont i magen, illamående, yrsel, andnöd, stark trötthet förekommer i högre grad hos äldre, kvinnor och patienter med diabetes och njursvikt. Viktigt är att man bedömer dessa symtom i relation till patientens riskfaktorprofil och övriga kliniska fynd.

Vilken arm domnar när män får en hjärtinfarkt?

Huvudsymtomet för hjärtinfarkt, den sprängande smärtan mitt i bröstet, är densamma för kvinnor som för män. Ofta strålar smärtorna ut i vänster arm, men de kan även stråla ut i båda armarna, händerna, halsen, underkäken, magen och ryggen. Man kan uppleva plötsliga andningssvårigheter med eller utan smärta.

Kan män rädda sig själv vid en hjärtinfarkt?

”Man kan rädda sig själva genom att ta ett djupt andetag och sedan hosta mycket kraftfullt. Och sedan upprepa detta varannan sekund, tills hjälp anländer. Det djupa andetaget gör att lungorna får syre och hostans rörelse ”kramar” till hjärtat så att blodet hålls i cirkulation.

Hur käns hjärtinfarkt?

Det mest typiska symtomet på hjärtinfarkt, för både män och kvinnor, är kraftiga smärtor mitt i bröstet. Ibland strålar smärtan ut till arm, hals, nacke, käkar, mage eller rygg. Smärtan är ihållande, den drabbade kan må illa, känna ångest och få yrsel. Vissa kan insjukna i hjärtinfarkt utan att de upplever smärta.

Vad är ett slaganfall?

Det här är stroke. Stroke är samlingsnamnet på det tillstånd med plötsliga symtom som uppstår när en del av hjärnans nervvävnad påverkas av hämmad syretillförsel i det beröra området. Syrebristen kan uppkomma till följd av en blodpropp i något blodkärl, en så kallad hjärninfarkt eller ischemisk stroke.

Har tryck i bröstet?

Har du mycket ont och ett kraftigt tryck över bröstet kan det röra sig om kärlkramp eller hjärtinfarkt som kräver akutvård. Får du plötsliga bröstsmärtor som inte går över efter 15 minuter ska du söka vård akut – ring 112 och invänta ambulans.

Share this post