Ny

Vad finns det for olika typer av elektriker?

Vad finns det för olika typer av elektriker?

Olika typer av elektriker och deras uppgifter

  • Serviceelektriker. En serviceelektriker kan jobba i både privata och offentliga byggnader samt inom industrier.
  • Installations- och montörelektriker.
  • Industrielektriker.
  • Distributionselektriker och Svagströmselektriker.
  • Ledande montör och tekniker.

Hur många elektriker finns det i Sverige?

95 000 elinstallatörer och elektriker i Sverige – Tidningen Elektrikern.

Vad är det för krav för att få BB1?

BB1 behörighet ger dig kunskap i att från ritning- och schemaunderlag utföra elinstallationer som omfattas av BB1 och att även följa rådande säkerhetsföreskrifter. Det ges också fördjupade kunskaper och lagar, förordningar och föreskrifter för elanläggningar, apparater, ledningar och ledningsburna störningar.

Vad innebär en auktorisation?

Auktorisation är en sorts certifiering eller kompetensklassificering som kan ges till utövare av tjänster där missbruk eller felaktigt utförande av tjänst kan orsaka stor skada hos deras kunder.

Hur många elektriker saknas i Sverige?

Det saknas 17 500 installatörer i nuläget för att klara av klimatomställningen. Om tre år beräknas den siffran vara uppe i 28 000 installatörer. Det säger Amanda Rafter Ekeman, chef för kompetensförsörjning på Installatörsföretagen, i en intervju med Ekot.

Vad krävs för begränsad behörighet?

För att uppfylla kravet på praktisk erfarenhet för en B-auktorisation ska du ha arbetat med el i minst två år. Observera att: Du i minst 1 år måste ha arbetat i ett elinstallationsföretag med elinstallationsarbeten på lågspänningsanläggningar eller begränsade arbeten på lågspänningsanläggningar (obligatoriskt).

Vad är en auktoriserad elektriker?

Med Auktorisation AL (Allmän behörighet el) har du rätt att som auktoriserad elinstallatör att själv utföra elinstallationer i alla typer av elanläggningar upp till 1000V. Du har även rätt att starta ditt eget elföretag och utföra eltjänster.

Vilken typ av elektriker tjänar bäst?

Allra mest tjänar en elektriker med egen firma. Får du spinn på jobben, vilket kan gå ganska snabbt om du startar eget i ett storstadsområde, kan du i princip vara sysselsatt hela tiden och redan efter ganska kort tid anställa fler elektriker till din firma och tjäna ännu mer osv.

Vad är ledande montör?

Ledande montör avgör i regel på egen hand hur montaget i detalj ska utföras, liksom även frågor som berör planering av ackordslagets arbete och tar nödvändiga kontakter med arbetsplatsens övriga yrkesgrupper. Andra stycket talar om att ledande montör leder arbe- tet på arbetsplatsen.

Vad krävs för att starta egen elfirma?

Om man vill bli elinstallatör måste man ansöka om en auktorisation hos Elsäkerhetsverket. För att få en auktorisation ställs ett utbildningskrav och ett krav på praktisk erfarenhet. Kraven regleras i Elsäkerhetsverkets auktorisationsföreskrifter ELSÄK-FS 2017:4.

Share this post