Allmänning

Nar laggs man in pa hospice?

När läggs man in på hospice?

När en person har en fortskridande obotlig sjukdom och befinner sig i livets slutskede, kan hospice vara ett vårdalternativ. Här erbjuds palliativ vård som tar hänsyn till hela människan och dennes behov. Och då handlar det inte bara om medicinsk vård.

Hur länge kan man vara på hospice?

På hospiceavdelningen vårdas 20 patienter, som alla har svåra sjukdomstillstånd som inte går att bota. Vårdtiden varierar, vanligast är några veckor. Korta vårdperioder förekommer för att komma till rätta med svåra symtom för att sedan kunna komma hem igen.

Vad kostar det att bo på hospice?

För ett dygn på hospice är inte dyrare än ett dygn på sjukhus. Snarare tvärtom. – En snittkostnad för ett vårddygn på en medicinavdelning är ungefär 7 500 kronor per vårddygn. Ett dygn hos oss kostar kommunen ungefär 5 000 kronor per vårddygn.

Hur länge kan man ligga för döden?

Tidig palliativ fas kan pågå under många år och man kan fortsätta med onkologisk behandling i bromsande syfte. Ordet palliativ kommer från latinets ord för mantel, pallium, där manteln ska symbolisera omsorgen om den döende människan. Foto: Olle Nordell, Palliativa enheten, Lidingö, Praktikertjänst.

Hur länge kan man få palliativ vård?

Du kan få palliativ vård om du har en livshotande sjukdom som du inte kan bli av med. Palliativ vård kan förebygga och lindra symtom, och ibland också bidra till att förlänga livet. Syftet är att du ska ha det så bra som möjligt på alla sätt trots sjukdomen.

Hur får man plats på hospice?

Du kan också göra en tidig ansökan som ligger vilande tills du har behov av en plats på hospice. När vi får in din ansökan tar en handläggare kontakt med dig eller med din vårdpersonal och gör en bedömning av din sjukdom och dina behov. Ibland kommer vi även på personligt besök.

Vem får bo på hospice?

Kriterier vid anslutning till hospice: Patienten har en aktiv, progredierande och långt framskriden sjukdom med begränsad prognos och där vården fokuseras på livskvaliteten. Patienten har komplexa palliativa vårdbehov. Remiss krävs som bedöms av hospicepersonal (t ex läkare, sjuksköterska).

Share this post