Trendig

Vad ar ovriga brott som leder till indraget korkort?

Vad är övriga brott som leder till indraget körkort?

Bland övriga brott som i regel leder till ett indraget körkort kan nämnas: trafikfarliga omkörningar, vårdslöshet i trafik och olovlig körning. Hastighetsöverträdelser med 31 km/tim eller mer när högsta tillåtna hastighet är 40 km/tim eller mer innebär nära nog alltid att körkortet återkallas.

Hur lång tid ska du bli utan körkort?

Spärrtiden är den tid som ditt körkort ska vara återkallat. Tiden börjar gälla från den dag polisen omhändertog ditt körkort. Tiden anges i månader från 1 till 36 månader. Hur lång tid du blir utan körkort beror på trafikbrottet, ditt behov av körkort och hur du tidigare har uppträtt i trafiken.

Kan du överklaga ditt körkort?

Polisens beslut kan inte överklagas, men vi ska utreda om ditt körkort ska återkallas eller lämnas tillbaka till dig. Vi kommer att kontakta dig så att du får möjlighet lämna dina synpunkter i ett yttrande innan vi tar ett beslut. Frågor om böter, erkännande eller förnekande av förseelsen, handläggs av polis och åklagare.

Hur ska du hantera ditt körkort?

Körkortet visar inte bara vilka fordon du får köra, det är också en id-handling. Tänk på att ditt körkort därför är att jämställa med en värdehandling. Det är viktigt att du hanterar körkortet varsamt och förvarar det säkert. Ett körkort ska förnyas om det har kommit bort eller blivit stulet, skadat eller förstört.

Vem är skyldig att återkalla körkortet?

Alla läkare är skyldiga att anmäla den körkortshavare som är medicinskt olämplig att ha körkort. För att Transportstyrelsen ska kunna återkalla körkortet krävs det att läkarintyget som är underlag för bedömningen ska vara skrivet av en läkare med specialistkompetens.

Kan du använda norskt körkort utomlands?

Att använda norskt körkort utomlands Det rekommenderas att du använder ett EES-plastkörkort om du ska köra utomlands. På så sätt kan du undvika missförstånd i kontakt med utländska myndigheter, banker, biluthyrningsfirmor osv. Dessa små körkort godtas också lättare som legitimation i olika sammanhang.

Share this post