Populära

Kan arbetsgivare krava alkotest?

Kan arbetsgivare kräva alkotest?

6 § regeringsformen som skyddar mot påtvingade kroppsliga ingrepp. Det är viktigt att notera att en arbetsgivare aldrig får tvinga en arbetstagare att genomgå alkohol- eller drogtest, men en vägran kan utgöra en saklig grund för uppsägning enligt 7 § lag om anställningsskydd (1982:80).

Kan arbetsgivaren tvinga mig att ta blodprov?

6 § Regeringsformen (RF) här finns ett skydd för var och en mot påtvingande av kroppsliga ingrepp, t. ex. blodprov. Om det däremot rör sig om en offentlig anställning, som regleras av lagen (1994:260) om offentlig anställning (LOA) så görs undantag.

Kan arbetsgivare kräva leverprov?

Nu blir det lite besvärligare eftersom man som arbetsgivare inte kan tvinga någon att lämna ett sådant test. Att inhämta ett sådant test innebär ett intrång i den personliga integriteten och gränserna för vad arbetsgivaren kan begära har utretts i flera omgångar. Någon lagstiftning är dock ännu inte på plats.

Är det olagligt att jobba onykter?

Med det sagt finns ingen lag som säger att du inte får dricka på jobbet eller måste vara nykter när du kommer till jobbet. Det innebär dock inte att det är tillåtet. De flesta arbetsgivare har en ”Alkohol och drog” policy på sin arbetsplats. Vissa kollektivavtal innehåller en sådan klausul också.

Får man vara full på jobbet?

Alkoholkonsumtion på arbetsplatsen står inte reglerat i lagen. Istället förordar arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverket att arbetsgivare har huvudansvaret för den lokala arbetsmiljön, inklusive synen på alkoholkonsumtion på arbetet.

Kan man säga nej till blodprov?

Kan jag bli tvingad? Du kan som arbetstagare alltid tacka nej till att delta i en medicinsk kontroll – medicinska kontroller och hälsoundersökningar är frivilliga. Du bör dock tänka på att en medicinsk kontroll är en del i arbetet med att skydda arbetstagarna från ohälsa, skada eller sjukdom.

Vad händer om du vägrar att lämna prov?

En anställd som vägrar att utföra ett drogtest som arbetsgivaren beordrat riskerar sin anställning. Facket kan inte lägga tolkningsföreträde på arbetstagares skyldighet att genomgå drogtest. Den som ändå vägrar att testa sig gör sig skyldig till ordervägran och riskerar sin anställning.

Share this post