Rekommendationer

Var hittar jag antagningsbevis?

Var hittar jag antagningsbevis?

På Antagning.se får du bland annat ditt antagningsbesked i PDF-format och för att öppna det behöver du ett program som kan läsa PDF-filer. Många webbläsare hanterar det automatiskt i dag men annars kan du behöva ladda ner ett program som till exempel Adobe Acrobat Reader till din dator.

Vad menas med alternativt urval?

Alternativa urvalsgrunder ger möjlighet att anta studenter på andra grunder än betyg och högskoleprov. För utbildning på grundnivå som vänder sig till nybörjare får universitet och högskolor själva besluta om urvalsgrund för högst en tredjedel av platserna.

Kan man komma in utan behörighet?

Reell kompetens – en väg till högskolestudier. Du kan bli behörig till en utbildning trots att du inte har gymnasiebetyg eller andra formella meriter. Högskolan eller universitetet kan bedöma eller validera din så kallade reella kompetens och fatta beslut om att du är behörig till en specifik utbildning.

Har någon kommit in med reell kompetens?

Men många av dem som sökt utifrån reell kompetens har kommit in ändå. – De som sökt till utbildningar med platsgaranti kommer ju in. Och till stora delar av utbildningarna finns det inte så många sökande så alla behöriga kommer in. Men om det är konkurrens om platserna blir det alltså svårt.

Vad betyder antagna?

Antagen betyder i stort sett samma sak som godkänd. Ej att blandas ihop med intagen, som kan användas som synonym ibland men är alltför situationsberoende att rekommenderas.

När får man antagningsbesked vt 2022?

Alla papper ska vara hos Antagningsservice senast 30 mars….Sommarkurser 2022.

Datum Viktigt att veta
15 mars Sista anmälningsdag + sista dagen du kan prioritera dina utbildningar
30 mars Sista dag att betala anmälningsavgift eller styrka avgiftsbefrielse*
mars-april Kontrolluppgifter
22 april Antagningsbesked

Hur söker man alternativt urval?

Du ansöker som vanligt via antagning.se och skickar sedan också in tjänstgöringsintyg och eventuellt också blanketten “Intyg om arbetslivserfarenhet” till dem. De sökande som uppfyller kriterierna är med i det alternativa urvalet och rangordnas utifrån resultatet på högskoleprovet.

Är det svårt att komma in på reell kompetens?

En validering av reell kompetens handlar inte om att du får undantag från ett eller flera behörighetskrav utan en möjlighet att bli behörig på annat sätt än genom formella betyg och meriter.

Vem har reell kompetens?

Med reell kompetens menas den samlade kompetensen som du har skaffat dig både i och utanför det formella utbildningssystemet. Det kan till exempel, förutom formella betyg, vara kunskaper och erfarenheter som du har från arbetsliv, kursverksamhet, föreningsliv, längre utlandsvistelse, annan utbildning och så vidare.

Share this post