Trendig

Kan man ta reda pa om nagon sitter anhallen?

Kan man ta reda på om någon sitter anhållen?

Enligt 18 kap. 1 § offentlighets- och sekretesslagen råder det sekretess tills domstolen fattat ett beslut om häktning medan en person är anhållen i väntan på beslutet. I detta stadie är det inte möjligt för dig att ta reda på vad anledningen är till varför din dotter är anhållen.

Hur får man kontakt med någon i häktet?

Kontakt kan ske genom brev, telefonsamtal eller även besök. Däremot kan åklagare eller förundersökningsledare ta beslut om att en häktad person inte får ha kontakt med andra om det befaras att den misstänkte undanröjer bevis eller att det på annat sätt kan försvåra utredningen (24 kap. 5a § Rättegångsbalken).

Vem ansvarar för häktet?

Kriminalvården ansvarar för häkte, fängelse och frivård. Personer som är hos kriminalvården får hjälp och stöd så att de inte begår nya brott när de kommer ut. Om man har frågor om kriminalvården eller känner sig orolig är det bra att prata med någon.

Hur går ett anhållande till?

En person får anhållas i avvaktan på att domstol ska pröva en fråga om häktning. En person får också anhållas om det är av stor vikt för utredningen. Ett beslut om att anhålla någon fattas av åklagare. Senast klockan 12 tredje dagen efter ett beslut om anhållande måste åklagaren göra häktningsframställan till domstol.

Hur vet jag om någon är gripen?

Om det finns skäl att anhålla en person kan ett beslut om att gripa personen i brådskande fall fattas av en polis. Den som gripits ska förhöras så snart som möjligt. Efter förhöret beslutar åklagaren att den gripne ska anhållas, om det finns skäl för det.

Hur vet man om någon sitter inne?

Om du inte vet vilket häkte eller anstalt din anhörige sitter på kan du skriva ett brev till Kriminalvården för att få ut den information. Mer information hittar du på Kriminalvårdens hemsida under rubriken brev.

Share this post