Blogga

Far man saga upp nagon for stold?

Får man säga upp någon för stöld?

Arbetsdomstolen har vid flera tillfällen i sin rättspraxis konstaterat att stöld eller andra typer av tillgreppsbrott mot arbetsgivaren normalt sett innebär att grund för avsked föreligger. DET RÄCKER DOCK inte med att du som arbetsgivare misstänker att det finns en tjuv på arbetsplatsen.

Vad är lag om vissa Anställningsfrämjande åtgärder?

Lagen om vissa anställningsfrämjande åtgärder brukar kallas för främjandelagen och innebär bland annat att arbetsgivaren ska varsla Arbetsförmedlingen när minst fem personer blir uppsagda. Lagen reglerar arbetsgivarens skyldigheter gentemot det allmänna.

Vilken regel är det som arbetsgivare oftast bryter?

Brott mot anställningsavtalet eller lojalitetsplikten kan leda till uppsägning eller avsked. En arbetstagare kan dock inte sägas upp hur som helst. En av de saker som en arbetsgivare måste ta hänsyn till vid en uppsägning är rätten till uppsägningstid.

Hur länge gäller en varning på jobbet?

Vad gäller medvetandegörandet finns det inget reglerat hur länge den gäller, d.v.s. den gäller för alltid. Varningen kan både vara skriftlig och muntlig.

Hur många varningar krävs för uppsägning?

En erinran eller varning använder du för att informera den anställda om att anställningen kan komma att upphöra om ett visst beteende upprepas. Du påminner helt enkelt personen om skyldigheterna enligt anställningsavtalet och upplyser även om risken för uppsägning. Det finns inga krav på att varningen ska upprepas.

Vad räknas som stöld på arbetsplats?

Det finns en viss okunskap gällande vad som faktiskt kan utgöra stöld. Vanligt förekommande exempel är ifall det anses som stöld att ta med sig en penna hem från företaget eller ifall det krävs större och mer dyrbara saker för att räknas som stöld på arbetsplatsen.

Share this post