Allmänning

Vad ar latt forstandshandikappad?

Vad är lätt förståndshandikappad?

Du som har en lindrig intellektuell funktionsnedsättning kan klara det mesta själv. Men du kan behöva hjälp med vissa praktiska saker som till exempel att sköta din ekonomi. Du som har en måttlig intellektuell funktionsnedsättning kan behöva mer hjälp.

Är funktionsnedsättning ärftligt?

Vissa skador på olika gener leder till funktionshinder som innebär utvecklingsstörning. Ofta förekommer recessiv ärftlighet, vilket innebär att en person kan vara anlagsbärare utan att det visar sig hos honom eller henne, och att bara den individ som har den skadade genen i dubbel upplaga får funktionshindret.

Får utvecklingsstörda köra bil?

Många med lindrig utvecklingsstörning tar körkort Men läkaren Lars Englund på Transportstyrelsen säger att de som har klarat att få körkortstillstånd och sedan lyckas ta körkort är minst lika lämpade som vem som helst ute i trafiken.

Vad är en lätt utvecklingsstörning?

Lindrig intellektuell funktionsnedsättning (eng. Mild Intellectual Disability, tidigare benämning lindrig utvecklingsstörning) innebär brister i de intellektuella funktionerna vilka rör abstrakt/teoretiskt tänkande. Lindrig intellektuell funktionsnedsättning förekommer hos ungefär 1,5 procent av befolkningen.

Vad är orsaken till funktionsnedsättning?

En funktionsnedsättning kan uppstå som en följd av en medfödd skada eller sjukdom. Den kan också uppstå på grund av en skada eller efter en olycka. En funktionsnedsättning kan man ha under en period eller för alltid och en person kan ha flera funktionsnedsättningar samtidigt.

Är utvecklingsstörning ärftligt?

Genetiska skador Ofta är sjukdomen recessivt ärftlig, vilket innebär att bara de som har den skadade genen i dubbel upplaga blir sjuka. De som har en frisk och en skadad gen är friska anlagsbärare. Två friska föräldrar kan således få ett sjukt barn därför att de bär på varsin skadad gen.

Lindrig intellektuell funktionsnedsättning förekommer hos ungefär 1,5 procent av befolkningen. Oftast är andra kognitiva funktioner samtidigt påverkade vilket innebär att det samtidigt förekommer funktionsproblem/funktionsnedsättningar inom andra områden.

Vad säger man istället för förståndshandikappad?

Handikapp och funktionshinder Ordet handikapp kan idag uppfattas som kränkande eller missvisande. Social- styrelsen rekommenderar att ordet inte längre bör användas inom hälso- och sjukvård. Istället kan du använda orden funktionalitet, funktionsförmåga, funktionsnedsättning och funktionshinder.

Share this post