Frågor

Vilka deltar i huvudforhandlingen?

Vilka deltar i huvudförhandlingen?

Till huvudförhandlingen kallas domarna, och parterna (i brottmål oftast åklagaren och den eller de som misstänks för brottet); ibland behöver inte parterna komma personligen. Den misstänkte kallas vid huvudförhandlingen för ”den tilltalade”.

Hur lång tid tar en domstolsprocess?

Enligt regeringens verksamhetsmål ska 75 procent av en domstols alla brottmål och tvistemål vara avgjorda inom fem månader respektive sju månader. För sex år sedan var handläggningstiden för brottmål totalt sett nästan sex månader medan det tog upp emot nio månader att få ett avgörande i ett tvistemål.

Vad betyder ordet resning?

En ansökan om resning är en begäran om att en dom eller ett beslut som har fått laga kraft, dvs. som inte längre kan överklagas, ska prövas på nytt.

Vilka ingår i en huvudförhandling?

I brottmål föregås huvudförhandlingen av polisens och åklagarens förundersökning. I mer omfattande mål kan också en förberedande förhandling förekomma. Huvudförhandlingen är uppdelad i tre moment: sakframställning, bevisning, där hela bevisningen ska läggas fram inför rätten, och slutanförande (också kallat plädering).

Vilka personer finns i en rättegång?

De som ska döma i målet (rätten) består normalt av en utbildad juristdomare och tre lekmannadomare (nämndemän). Utöver dessa personer deltar även en protokollförare. Åklagaren är närvarande personligen eller via videolänk. Även den misstänkte och dennes försvarsadvokat kallas till rättegången.

Kan Kyffet vara?

Ordet kyffe är en synonym till ruckel och skjul och kan bland annat beskrivas som ”uselt rum eller hus”. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av kyffe samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket.

En huvudförhandling brukar även kallas för rättegång….Nämndemän

  • Nämndemän dömer tillsammans med ordförande i de flesta brottmål.
  • Vanligtvis finns det tre nämndemän vid förhandlingar i tingsrätten och två nämndemän i hovrätten.
  • Nämndemän utses av kommunfullmäktige men uppdraget är opolitiskt.

Vad gör man i en rättegång?

En rättegång är ett sammanträde i en domstol där man kommer fram till om den som är misstänkt för ett brott ska dömas för brottet eller inte. Det kallas för att domstolen prövar åtalet. Om domarna kommer fram till att den tilltalade är skyldig till brottet bestämmer de också vilket straff som hon eller han ska få.

Share this post