Rekommendationer

Ar det obligatoriskt med hemforsakring?

Är det obligatoriskt med hemförsäkring?

Det finns ingen lag på att ha hemförsäkring, men det är starkt rekommenderat att du har en hemförsäkring oavsett hur du bor. En hyresvärd kan dessutom kräva att du har en hemförsäkring för din hyresrätt och banken kan kräva att din bostadsrätt eller villa är försäkrad.

Vad kan hända om man inte har hemförsäkring?

Ja, saknar du hemförsäkring riskerar du att förlora allt i till exempel en brand. Du förlorar dina ägodelar utan att få ersättning för dem och har du vållat skadan kan du också bli skadeståndsskyldig och till och med dömd för allmänfarlig vårdslöshet.

Hur många har inte hemförsäkring?

Cirka 390 000 personer i Sverige saknar hemförsäkring. De flesta av dessa bor i hyresrätter. Det är allvarligt menar fastighetsbolaget Mimer som ser att allt fler hyresgäster är oförsäkrade och därför kan bli hårt ekonomiskt drabbade om olyckan är framme.

Du behöver en hemförsäkring oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Hemförsäkringen innebär att du kan få ersättning för dina saker (lösöret) om de blir stulna i ett inbrott eller förstörs i en brand.

Måste man ha försäkring?

En trafikförsäkring är den enda försäkring som du måste ha enligt lag (om du har bil förstås). Oftast behöver ni en hel- eller halvförsäkring, utöver trafikförsäkringen. En trafikförsäkring är den enda försäkring som du måste ha enligt lag (om du har bil förstås). Enda undantaget från lagkravet är om bilen är avställd.

Kan man bo utan hemförsäkring?

Det är alltid ditt försäkringsbolag som betalar för dina skador, om du har ett försäkringsbolag vill säga. Enligt lag kan en hyresvärd alltså inte kräva att hyresgästerna har hemförsäkring. Nio av Dalarnas femton kommunala bostadsbolag kräver trots det att hyresgästen är försäkrade när kontraktet skrivs på.

Vad händer om man inte har en hemförsäkring?

Ansvarsskydd (skadeståndsskydd) som kan ersätta om försäkringstagaren bedöms skadeståndsskyldig. Rättsskydd (juridiskt ombud) som kan ersätta försäkringstagarens kostnader för ett juridiskt ombud vd en tvist. Överfallsskydd som kan ge ersättning om försäkringstagaren blir misshandlad.

Hur ska jag veta om jag är försäkrad?

Hos många försäkringsbolag kan du logga in och se vilka försäkringar du har hos dem. Titta i sparade brev eller mejl efter avtal eller kontoutdrag senaste året, i fall du inte kommer ihåg vilka försäkringar du själv tecknat. De kan ha skickats som vanlig fysisk post, mejl eller till en digital brevlåda, som Kivra.

Vilka försäkringar har man genom jobbet?

tjänstepension och sjukförsäkring genom tjänstepensionsavtalet ITP , trygghetsförsäkring vid arbetsskada ( TFA ), hjälp från trygghetsråd genom omställningsstöd och avgångsersättning (AGE), föräldralön , tjänstegrupplivförsäkring (TGL) och andra efterlevandeskydd till dina närmaste.

https://www.youtube.com/watch?v=lqUlNdPGSpk

Share this post