Frågor

Har man att fa reda pa om man ar misstankt?

Har man att få reda på om man är misstänkt?

Under ett förhör kontrollerar polisen din identitet och du får veta vad du är misstänkt för. Du får möjlighet att lämna din berättelse om det inträffade och din inställning till det du är misstänkt för. Du har rätt att begära att en advokat närvarar vid förhöret och också rätt att inte uttala dig.

Kan man kolla om någon är polisanmäld?

– Det finns tyvärr inget sätt för dig att få reda på om du blivit polisanmäld för något. – Om förundersökningen läggs ner kommer du inte få reda på att du blivit polisanmäld. – Om du anses vara skäligen misstänkt för brott kommer du få reda på det.

Hur länge får man vara misstänkt?

Reglerna är noggranna för hur länge en person får vara anhållen. Du får vara inlåst som anhållen i högst tre dagar. Klockan tolv på tredje dagen måste åklagaren bestämma om du ska släppas ut, eller om du ska komma till domstolen. Sedan bestämmer domstolen om du ska släppas, eller om du ska bli häktad.

Hur länge pågår en polisutredning?

Hur lång tid själva förundersökningen tar beror till stor del på vilken typ av brott det rör sig om. En förundersökning om rattfylleri kan bli klar på ett halvt dygn, medan det kan ta flera år att utreda grov ekonomisk brottslighet.

När får man besked om polisanmälan?

Du som har en digital brevlåda får din kopia på polisanmälan skickad dit (tidigast efter 48 timmar). Har du inte en digital brevlåda skickas kopian till din folkbokföringsadress (tar normalt 10 arbetsdagar).

Vad är ett frihetsberövande?

Att beröva någon friheten, t. ex. genom anhållande, häktning och fängelse. Den som utan stöd i lagen för bort, spärrar in, eller på något annat sätt berövar en person friheten gör sig skyldig till olaga frihetsberövande.

Hur länge får polisen ha min telefon?

Det finns inte någon tidsgräns på hur länge polisen kan hålla mobilen i beslag, så länge den är relevant i utredningen. Har polisen däremot beslagit mobilen utan tillstånd från en åklagare eller förundersökningsledare, så har din kompis rätt att begära en prövning av beslaget.

Vad händer när förundersökning läggs ner?

Om vi börjar med vad som händer när åklagaren lägger ner förundersökningen, så gäller enligt förundersökningskungörelsen följande: Läggs en förundersökning ned eller beslutas det att åtal inte ska väckas, ska den som hörts som skäligen misstänkt för brottet underrättas.

Share this post