Frågor

Vad ar MBL 14?

Vad är MBL 14?

Reglerna om förhandlingsskyldighet enligt 11-14 §§ innebär att arbetstagarorganisationerna har medinflytande i frågor som arbetsgivaren beslutar om. Medinflytande att arbetsgivaren måste avvakta med sitt beslut tills förhandlingar genomförts med arbetstagarorganisationen.

Vad är MBL 12?

Det finns en sekundär förhandlingsskyldighet enligt 12 § MBL. Den reglerar att arbetsgivaren är skyldig att förhandla med arbetstagarorganisation när den kallar, innan arbetsgivaren fattar beslut, även i andra frågor som rör medlemmar i organisationen.

Vad är MBL 26?

26 § MBL slår fast en av grunderna för svensk arbetsrätt, nämligen att ett kollektivavtal inte bara binder de förhandlande och avtalsslutande organisationerna utan även alla dess medlemmar.

Vad är MBL för lag?

Lagen reglerar i huvudsak: Förhandlingsrätt – Rätt för arbetstagare och arbetsgivare att förhandla med motparten i vissa frågor. Till exempel har arbetsgivare skyldighet att förhandla med arbetstagarorganisationen om viktigare förändring i verksamheten eller viktigare förändring av arbets- och anställningsförhållanden.

Vad är skillnaden mellan 10 och 12 MBL?

Särskilda skäl innebär att kraven inte är lika höga som enligt 11 § MBL, där det krävs synnerliga skäl. Skillnaden beror på att det är facket som begär dessa förhandlingar. Denna förhandlingsskyldighet regleras i 12 § MBL och gäller enbart gentemot de fackliga organisationer som arbetsgivaren har kollektivavtal med.

Vad innebär föreningsrätten som finns i MBL?

Föreningsrätt. 7 § Med föreningsrätt avses rätt för arbetsgivare och arbetstagare att tillhöra arbetsgivar- eller arbetstagarorganisation, att utnyttja medlemskapet och att verka för organisationen eller för att sådan bildas.

Vad ska man förhandla om enligt MBL?

Det kan gälla större investeringsbeslut, långsiktiga beslut om arbetsorganisationen, personalpolitiska frågor, inrättande av arbetslokaler eller röra sociala frågor som anses vara en viktigare förändring. Även beslut som en facklig organisation typiskt sett vill förhandla ska omfattas av förhandlingsskyldigheten.

https://www.youtube.com/watch?v=-Saj9CfgAhE

Share this post