Populära

Maste en kontrollansvarig vara certifierad?

Måste en kontrollansvarig vara certifierad?

Den kontrollansvarige du anlitar måste vara certifierad. Kravet finns i EU:s tjänstedirektiv och innebär att bara personer som är certifierade får göra det en kontrollansvarig ska göra. Den kontrollansvarige ska medverka till att ditt projekt uppfyller kraven i bygglagstiftningen.

Måste man ha en kontrollansvarig?

När behöver jag en kontrollansvarig? När du ska genomföra en bygg-, riv nings- och markåtgärd behövs i många fall en kontrollansvarig, till exempel när du ska bygga en ny byggnad. Du kan också behöva en kontrollansvarig när du ändrar en byggnad, till exempel om bärande delar berörs.

Vad gör en kontrollansvarig vid nybyggnation?

Den kontrollansvariga ska dokumentera sina byggplatsbesök och notera iakttagelser som kan vara av värde vid utvärderingen inför slutbeskedet. Den kontrollansvariga ska också avge ett utlåtande till byggherren och byggnadsnämnden som underlag för slutbeskedet.

När betalar man kontrollansvarig?

Vad kostnaden blir för att köpa tjänster av en certifierad kontrollansvarig varierar mycket på hur stort bygget eller renoveringen som ska granskas är. Men även för mindre projekt som kräver bygglov kan du anta att kostnaden för kontrollansvarig sällan understiger 10 000 kronor.

Kan man vara ka själv?

Den kontrollansvarige måste ha rätt kunskap och erfarenhet för uppgiften och ska styrka detta med en certifiering. Kontrollansvarig ska också ha en självständig ställning till den som utför åtgärderna som kontrolleras, därför kan man inte vara kontrollansvarig för sitt eget bygge.

Vem utser en kvalitetsansvarig?

Till kvalitetsansvarig får endast utses den som har fått godkännande (riksbehörighet) av ett organ som har ackrediterats för detta ändamål enligt lagen om teknisk kontroll eller den som byggnadsnämnden godkänt för visst arbete. Kontrollerna genomförs enligt en kontrollplan som upprättas vid varje byggnadsåtgärd.

Kan byggherren vara kontrollansvarig?

Om det behövs en kontrollansvarig är det byggherren som föreslår vem eller vilka som ska vara kontrollansvariga.

Share this post