Allmänning

Vad raknas som allvarligt sjalvskadebeteende?

Vad räknas som allvarligt självskadebeteende?

Med allvarligt självskadebeteende avses: frekventa självskadande handlingar. med måttliga till svåra vävnadsskador (till exempel djupare skärskador) i kombination med psykiatrisk problematik (se gränssnitt i övriga FAKTA-dokument)

Vad är viktigt när man vårdar en person med självskadebeteende?

Individer med självskadebeteende ska bemötas med medkänsla, respekt och värdighet. Individer som söker vård efter en självskadehandling ska få en bedömning av sin kroppsliga hälsa relaterat till skadan, sin psykiska hälsa, sociala omständigheter samt risk för återkommande självskadehandlingar och självmord.

Vad heter det om man är självskadebeteende?

För en person med självskadebeteende brukar detta beteende vara ett sätt att försöka hantera svåra känslor. Det kan handla om ångest, stress, förtvivlan eller tomhet. Att skära sig eller rispa sig med ett vasst föremål kan då vara ett sätt att avleda den svåra känslan.

Hur många ungdomar har självskadebeteende?

Bakgrund. Självskador är vanligare bland flickor än bland pojkar och debuterar oftast vid cirka 12 till 14 års ålder. I svenska skolor anger 15–20 procent av alla ungdomar att de vid minst fem tillfällen utfört handlingar för att skada sig själva.

Hur vanligt är självskada?

Det finns inga studier som undersökt hur vanligt det är med självskadebeteende hos vuxna i Sverige. Internationella studier visar på en förekomst på ungefär 5 procent. Det verkar som att självskadebeteende är vanligare bland tonåringar och unga vuxna (upp till 25 år) än bland vuxna.

Vilket är det vanligaste självskadebeteendet?

I en studie gjord 1969 med 62 kvinnor med borderline personlighetsstörning hade 41 av dessa ett självskadebeteende. Hos dessa var den vanligaste formen av självskadebeteende att skära sig själv. Hälften av de självskadande sa att det var viktigt för dem att se blodet rinna.

Vad ska man tänka på när man vill stötta en person med självskadebeteende?

Du kan till exempel säga att du inte vill att personen skadar sig på något sätt när ni träffas.

  1. Behandla personen som vanligt. Låt personen ta samma ansvar som tidigare.
  2. Prata inte om skadorna. Försök att inte prata om hur personen skadar sig själv eller om själva skadorna.
  3. Berätta för någon annan.

Vad ska man säga till någon med självskadebeteende?

Visa att du bryr dig och vill vara ett stöd Att prata om självskadebeteendet kan väcka olika känslor hos dig. Var medveten om de känslorna så att de inte belastar personen. Säg att du vill vara ett stöd för personen att må bättre. Fråga om hen vill ha hjälp från dig och vad du i så fall kan göra.

Hur vanligt är upprepat självskadande beteende bland högstadieelever?

Undersökningar bland svenska högstadieelever har visat att självskadebeteende är mycket vanligt. Däremot saknas det svenska undersökningar av förekomsten av självskadebeteende bland patienter inom psykiatrin. Det finns en koppling mellan självskadande beteende och självmordsbenägenhet.

Har självskadebeteende ökat?

Självskadebeteende debuterar oftast i yngre tonåren och incidensen ökar fram till ung vuxen ålder för att sedan avta [1]. Longitudinell uppföljning av ungdomar som skadat sig visar dock att de har en ökad risk för psykisk sjukdom, fortsatt självskadebeteende och missbruk [2].

Share this post