Allmänning

Vad Betyderproposition?

Vad Betyderproposition?

Från förslag till lag De flesta lagar börjar med att regeringen lämnar ett förslag till riksdagen, en proposition. Riksdagsledamöterna kan också lämna förslag till riksdagen. Ledamöternas förslag kallas motioner. När ett lagförslag har kommit till riksdagen meddelar talmannen det i kammaren.

Var hittar man propositioner till lagar?

Propositionen kan du hitta i tryckt form på biblioteket. I digital form finns utredningarna på riksdagens eller regeringens hemsida. Eventuella kommittédirektiv och EU-direktiv finns oftast som bilaga till själva utredningen (SOU eller Ds).

Vad är en remiss?

En remiss är en handling som utgör beställning av en tjänst eller begäran om övertagande av vårdansvar för en patient. Remissen redogör för symtom och tidigare sjukdom och ska vara av sådan kvalitet att mottagande vårdgivare kan bedöma det medicinska behovet.

Vart hittar man Författningskommentarer?

I de flesta av de föreskrifterna som utgivits 2008 och framåt har vi en förklarande författningskommentar som du kan läsa. Med dessa författningskommentarer hjälper vi dig att bättre förstå de olika paragraferna i föreskrifterna.

Vilket politiskt organ har i uppgift att genomföra de fattade besluten?

Det är riksdagen som stiftar lagarna i Sverige. Beslut som riksdagen fattar är beslut som gäller i hela Sverige. Det betyder att riksdagen fattar beslut på den nationella nivån.

Vad menas med remittering?

Remittera är att (åter)sända ett ärende eller domstolsmål till förnyad handläggning.

Vad menas med Röntgenremiss?

Ibland kan du behöva få vård på en annan mottagning än den du först hade kontakt med. Då kan du behöva en remiss. Det är ett besked från mottagningen om att du behöver en mer specialiserad undersökning eller vård.

Vad är en Författningskommentar?

Det är en författningskommentar i vilken den föreslagna lagtexten brukar beskrivas med hänvisningar till andra relevanta regler samt med förslag på hur lagen bör eller inte bör tolkas i olika situationer.

Vad är en lagrådsremiss?

En lagrådsremiss är ett utkast till lag som regeringen lämnar till Lagrådet, som granskar att förslaget inte strider mot någon lag. Regeringen bearbetar därefter förslaget och lämnar det sedan som en proposition till riksdagen.

Share this post