Allmänning

Hur overlater man bostadsratt?

Hur överlåter man bostadsrätt?

Överlåtelse kan vara försäljning, byte eller gåva av en bostadsrätt. Det betyder att äganderätten övergår till en annan person. Innan en överlåtelse kan slutföras måste köparen godkännas som medlem i föreningen. Om medlemskapet inte beviljas av styrelsen blir överlåtelseavtalet ogiltigt och köparen får inte flytta in.

Vad gäller vid gåva av bostadsrätt?

Att ge bostadsrätt som gåva För det första måste gåvobrevet vara skriftligt och skrivas under både av gåvogivaren och gåvotagaren (eller gåvotagarna). Dessutom ska handlingen innehålla uppgifter om vilken lägenhet som gåvan avser (6 kap. 4 § bostadsrättslagen). Gåvobrevet ska också skickas till bostadsrättsföreningen.

Hur byter man ägare på lägenhet?

Överlåtelsen kan ske genom att du ger partnern en andel i gåva eller genom att denne köper sig in. Ni behöver därutöver bestämma hur stor procentuell andel av bostadsrätten som ska överlåtas. Därefter behöver en överlåtelsehandling upprättas. Om du vill ge bort en andel som gåva behöver ett gåvobrev upprättas.

Kan mina barn bo i min bostadsrätt?

Svaret på din fråga är alltså att det krävs föreningens godkännande om det är att anse som en andrahandsuthyrning men däremot inte om din dotter är att anse som inneboende. Din dotter behöver dock inte själv vara delägare i bostaden eller medlem i föreningen för att bo där.

Kan man ändra ägarandel?

Ni kan inte ändra ägarandel efter kontraktsskrivandet så att det uppfyller kraven för att uppskov ska medges på annat sätt än genom att sälja lägenheten mellan er själva så att du står som köpare till hela din andel.

Kan man ge bort lägenhet?

Det är möjligt att överlåta en bostadsrätt genom gåva, vilket då görs genom gåvobrev. Dock måste gåvomottagaren godkännas av bostadsrättsföreningen innan överlåtelsen kan slutföras. Gåvobrevet för att överlåta bostadsrätten ska innehålla viss information för att vara giltigt.

Share this post