Blogga

Vad ar en Samlingskarta?

Vad är en Samlingskarta?

Samlingskartan redovisar ledningar och andra anordningar som finns under markytan. Du behöver beställa en ny samlingskarta för varje grävarbete för att undvika att skada anordningarna.

Vad gäller för Gatupratare?

Regler för gatupratare – flyttbara skyltar Ansökan om tillstånd för gatupratare görs hos polisen. Polisen skickar ansökan till kommunen för yttrande. Polisen skickar därefter kommunens yttrande, tillsammans med polistillståndet, till den som sökt tillståndet. Ansökan för gatupratare gäller för ett år.

Vad är en ta-plan?

En trafikanordningsplan, TA-plan, innehåller fakta om ett vägarbete och hur det ska märkas ut. Här hittar du all information om ansökan. För att sätta ut, underhålla och ta bort vägmärken och skyddsanordningar vid vägarbeten krävs tillstånd av väghållningsmyndigheten (Trafikverkets region).

När ska man ha en ta-plan?

När du ska utföra ett arbete som innebär att du måste stänga av eller ändra framkomligheten på en gata, väg, gångväg, cykelväg eller på en trottoar behöver du ha en TA-plan. TA-planen skickar man till väghållaren som oftast är en kommun eller Trafikverket.

Vem äger ledningen?

Elnätsföretagen äger luftledningar, kablar och stationsanläggningar. Marken under luftledning- arna och marken där kablarna är nedgrävda, ägs av markägaren. Elnätsföretagen har genom avtal mellan parterna, så kallade ledningsrätts- avtal, nyttjanderätt till marken i ledningsgatan inklusive dess sidoområden.

Hur gör man en ta-plan?

Ansök om TA-plan senast tre veckor innan ett vägarbete ska startas. Senast tre veckor innan ett vägarbete ska startas ska ansökan om godkännande av TA-plan lämnas till Trafikverket. Ansökan ska innehålla skisser på hur sökande ska skapa en säker arbetsplats för trafikanter och personal.

Vad ska en ta plan innehålla?

En TA-plan ska innehålla en tydlig beskrivning av arbetsplatsen, dess avstängningar och trafikanordningar. Underlag för att rita TA plan får du genom att följa den länk som finns i anslutning till ansökningarna. Följande ska framgå av TA-planen: Vilka utmärkningar och skyddsanordningar som kommer att användas.

Share this post