Populära

Vad har en fortroendeman for uppgifter?

Vad har en förtroendeman för uppgifter?

Förtroendemannens uppgift är att vara de anställdas representant i frågor som gäller tillämpningen av kollektivavtalen och arbetslagstiftningen. Förtroendemannen förbättrar personalens ställning, ser till att de anställda behandlas jämlikt och rättvist och hjälper OAJ-medlemmar i problem som uppstår i arbetslivet.

Vad betyder facklig förtroendeman?

En facklig förtroendeman, eller fackombud, är en person som är utsedd av sin arbetstagarorganisation att företräda sin fackförening på en arbetsplats som tecknat kollektivavtal.

Vad är en förtroendeman?

Förtroendemannen förhandlar, avtalar, medlar och förmedlar information mellan arbetsgivaren och arbetstagarna. Förtroendemannen är också en sakkunnig med viktigt information om sin egen bransch, eftersom JHL ordnar flera typer av kurser om arbetslivets svängningar specifikt för förtroendemän.

Vad är syftet med förtroendemannalagen?

Lagen ger rätt för regionala förtroendevalda till tillträde till de arbetsplatser som uppdraget omfattar, även hos andra arbetsgivare än den egna. Den förtroendevalde får disponera lokal eller annat utrymme på arbetsplatsen för att utföra uppdraget.

Vad är en facklig förtroendemans främsta uppdrag?

Det är den lokala eller centrala fackföreningen som utser en facklig förtroendeman. En facklig förtroendeman utför fackliga uppdrag såsom att vara ledamot i fackföreningens styrelse, vara skyddsombud, sköta löneförhandlingar, hantera anställningsskydd och att arbeta med arbetsmiljön på arbetsplatsen.

När gäller förtroendemannalagen?

1 § Denna lag tillämpas på den som har utsetts av en arbetstagarorganisation att som facklig förtroendeman företräda de anställda på viss arbetsplats i frågor som rör förhållandet till arbetsgivaren eller andra med facklig verksamhet sammanhängande frågor.

Måste man ha fackombud?

På mindre eller medelstora arbetsplatser kan det räcka med ett fackombud som representerar arbetskamraterna. Fackombudet är Handels kontaktperson på arbetsplatsen. Du söker uppdraget själv, men dina arbetskamrater ska också utse dig att representera dem gentemot arbetsgivaren i frågor som är viktiga för er.

Vad räknas som fackligt arbete?

Också infor‑ mation till medlemmarna om lagar och avtal eller om resultat av förhandlingar med arbetsgivaren räknas som facklig verksamhet. Den fackliga verksamheten behöver inte alltid vara direkt knu‑ ten till den egna arbetsplatsen för att lagen ska gälla.

Vad innebär FML?

FML – förkortning för förtroendemannalagen (som egentligen heter Lag om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen). Detta är en viktig lag som bland annat ger en fackligt förtroendevald rätt att på arbetstid företräda medlemmarna i frågor som rör verksamheten.

Vilka är de grundläggande förutsättningarna för att lagen om facklig förtroendeman ska vara tillämplig?

Lagen tillämpas på en facklig förtroendeman då organisationen har underrättat arbetsgivaren om det fackliga uppdraget. I förhållande till förtroendemannen bestämmer organisationen när lagen skall gälla för honom. Lag (1990:1039). 2 § Har i lag meddelats bestämmelse som avviker från denna lag, gäller den bestämmelsen.

Share this post