Blogga

Far chefen skicka hem dig fran ditt jobb i en glasskiosk pga att det ar daligt vader och utan att du far betalt?

Får chefen skicka hem dig från ditt jobb i en glasskiosk pga att det är dåligt väder och utan att du får betalt?

»Det är inte okej att skicka hem någon som är schemalagd. Det är tid en anställd har rätt till och man har gjort sig fri från annat för att vara på arbetsplatsen. Man har även en ekonomi som är baserad på ett visst antal timmars arbete.

Kan inte jobba pga väder?

Om en arbetstagare är förhindrad att ta sig till arbetet på grund av storm, snöoväder, strejk i kollektivtrafiken eller någon annan omständighet som inte beror på arbetsgivaren har arbetstagaren inte rätt till lön, oavsett av vilket skäl denne uteblir.

Hur mycket får man Provjobba?

Provjobba aldrig gratis Då får både du och arbetsgivaren en chans att testa att allt känns rätt. Om arbetsgivaren däremot vill att du ska provjobba utan lön ska du säga nej. Du ska alltid få betalt för de timmar du jobbar.

Hur länge ska man Provjobba?

Den får pågå i högst 6 månader och efter den här perioden ska arbetstagaren erbjudas en tillsvidareanställning om arbetstagaren vill fortsätta ha en som anställd, man kan alltså inte vara provanställd under en längre tid.

Är det lagligt att provjobba?

Svensk lag reglerar inte gratis provjobb, vilket innebär att det egentligen inte är olagligt att provjobba gratis. Många företag utnyttjar därför detta.

Vad innebär det att provjobba?

En provanställning är en lagstadgad anställningsform i LAS (6 §). Den får pågå i högst 6 månader och efter den här perioden ska arbetstagaren erbjudas en tillsvidareanställning om arbetstagaren vill fortsätta ha en som anställd, man kan alltså inte vara provanställd under en längre tid.

Vad ska man tänka på när man provjobbar?

Tips inför provjobbet: Stå hela tiden på tårna! Platschefen förväntar sig inte någon som redan kan allt men visar att du vill kunna allt. Man vill se någon som frågar om det finns något att göra. Lär dig inom 5 minuter vart diskkorgen och trasan är och hur diskmaskinen fungerar och ta en diskrunda, det kan alla göra.

Kan chefen skicka hem mig?

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Det korta svaret är nej, chefen kan inte skicka hem dig för tidigt utan lön om du inte själv går med på det. Precis som med alla avtal så måste både du som är anställd och din chef följa villkoren i anställningsavtalet.

Share this post