Frågor

Vad menas med tydliggorande pedagogik?

Vad menas med tydliggörande pedagogik?

Genom att tydligt förklara och utforma miljöer, aktiviteter och vardagsmoment på det ”språk” som passar den enskilde personen bäst, tillfredsställer vi behovet av en förutsägbar, tydlig och strukturerad verklighet som ofta är extra stort hos till exempel en person med autism.

Vad menas med utagerande beteende?

Exempel på utagerande beteende är trots som inte är övergående, aggressivitet, att slåss, ljuga eller stjäla. För yngre barn leder utagerande beteende till konflikter, på längre sikt finns ökad risk för olika typer av negativa konsekvenser.

Vad är Problemskapande beteende?

Oftast definieras problemskapande beteende utifrån beteendet. Det kan vara våld, skadegörelse, glåpord eller självskadande beteende. De flesta pedagogiska och psykologiska metoder som har utvecklats kring problemskapande beteende har därför fokus på att ändra beteendet.

Hur fungerar TEACCH metoden?

Nyckelbegreppen inom TEACCH är självständighet, personlig utveckling och god livskvalitet genom ett bemötande som präglas av tolerans, kompromiss, acceptans och en hög kunskapsnivå om autism och pedagogik. Föräldrar har ett livslångt perspektiv och vet mer om sina barn än någon annan.

Vad är TEACCH metoden hur används den?

I stället för att koncentrera sig på svårigheter och brister, betonar TEACCH-modellen vikten av att utgå från individens styrkor och intressen. En hörnsten i varje program är att den enskilde ska få vidareutveckla sina intressen och starka sidor.

Hur ska man hantera utåtagerande barn?

Att se det utagerande barnet är första steget i att bygga upp en relation till honom eller henne. Först därefter kan man minska antalet tillsägelser. – Att bara sluta säga till är väldigt svårt. Då går man i stället och knyter näven i fickan och bygger upp en aggressivitet, som förr eller senare pyser ut någonstans.

Hur använder man TEACCH metoden?

Inom TEACCH lär man sig inte prata Eftersom personer med autism har svårigheter med sin hörförståelse, bör kommunikation få stöd av visuella, eller fysiska, komponenter. Användningen av visuella hjälpmedel leder ofta till ökad spontan kommunikation, även den muntliga.

Share this post