Allmänning

Vilka lakemedel far saljas utan att vara godkanda?

Vilka läkemedel får säljas utan att vara godkända?

6 a § Receptfria läkemedel som inte har förskrivits och vars enda aktiva substans är nikotin (nikotinläkemedel) får inte säljas till den som inte har fyllt 18 år. Den som säljer nikotinläkemedel ska förvissa sig om att konsumenten har fyllt 18 år. Lag (2009:733).

Hur definierar lagen läkemedel?

Krav på läkemedel Läkemedlet är ändamålsenligt om det är verksamt för sitt ändamål och vid normal användning inte har skadeverkningar som står i missförhållande till den avsedda effekten. Ett läkemedel ska vara fullständigt deklarerat, ha godtagbar och särskiljande benämning samt vara försett med tydlig märkning.

Vem får skriva ut Licenspreparat?

Förskrivande läkare/tandläkare Förskrivaren ansvarar även för motivering av valet av licenspreparat samt för att produktresumé och i vissa fall bilagor till motiveringen skickas in till Läkemedelsverket. Hanteringen av ansökan går fortast om sådan bilaga skickas med direkt då ansökan görs via apoteket.

Varför är tillverkning förskrivning handhavande av läkemedel reglerat i lagstiftning?

Läkemedelslagen definierar vad ett läkemedel är och vad som gäller i fråga om tillverkning, hantering och försäljning. Lagen tar också upp ansvarsfrågan när någon gör sig skyldig till felaktig förskrivning av läkemedel och regler kring hur Läkemedelsverket ser till att lagen efterlevs.

Vad menar man med Synonympreparat?

Ett synonympreparat (generiskt preparat) är – som namnet anger – ett läkemedelspreparat som är synonymt med det preparat som först tagits i bruk, det såkallade originalpreparatet. Synonym- och originalpreparatet innehåller samma verksamma ämne i samma mängd och samma doseringsform.

Vem får expediera läkemedel?

Generell licens används huvudsakligen för sjukvårdens behov på en klinik eller ett sjukhus. Enskilda licenser kan också förekomma. Vid beställning till läkemedelsförråd är det bara det apotek som beviljats licensen som kan expediera licensläkemedlet.

Vad är Extemporetillverkning?

Extemporetillverkning av läkemedel har sitt ursprung i den uråldriga traditionen av att blanda örter och växter med en för patienten och åkomman lämpligt recept och styrka.

Vad är Lagerberedning?

En lagerberedning är ett standardiserat läkemedel som inte är godkänt för försäljning och som tillverkas av ett apotek. En lagerberedning tillverkas inte, till skillnad från extemporeläkemedel, för en viss patient utan som serietillverkning.

Åldersgräns. 6 a § Receptfria läkemedel som inte har förskrivits och vars enda aktiva substans är nikotin (nikotinläkemedel) får inte säljas till den som inte har fyllt 18 år. Den som säljer nikotinläkemedel ska förvissa sig om att konsumenten har fyllt 18 år. Lag (2009:733).

Måste man hämta ut recept?

När du har fått ett e-recept tar du med din legitimation till apoteket när du ska hämta ut läkemedlet. Oftast kan du gå till vilket apotek som helst. Men för vissa ovanliga läkemedel fungerar det på annat sätt och du måste bestämma ett speciellt apotek där du ska hämta det.

Share this post