Allmänning

Hur hanger spraklig variation att vi talar olika ihop med talare och Kommunikationssituation?

Hur hänger språklig variation att vi talar olika ihop med talare och Kommunikationssituation?

Skillnader mellan formellt och informellt språkbruk samt attityder till olika former av språklig variation. Eleven kan göra enkla reflektioner över hur språklig variation hänger samman med talare och kommunikationssituation. Eleven kan ge exempel på hur språk och språkbruk kan markera avstånd och samhörighet.

Hur språklig variation hänger samman med talare syfte och Kommunikationssituation samt hur språk i olika situationer kan ha olika status?

Eleven kan göra enkla reflektioner över hur språklig variation hänger samman med talare och kommunikationssituation samt ge exempel på hur språk och språkbruk kan markera avstånd och samhörighet. Dessutom resonerar eleven översiktligt om attityder till någon form av språklig variation.

Vad finns det för olika språkliga variationer?

Språklig variation

  • Dialekt. Dialekter är skillnader i språket som beror på var i landet man befinner sig.
  • Kronolekt. Kronolekter är de skillnader i språket som påverkas av talarnas ålder.
  • Sociolekt. Sociolekter är de skillnader i språket som påverkas av social ställning i samhället.
  • Idiolekt.
  • Sexolekter.

På vilka sätt kan språk markera status och makt?

Genom språket kommer den hierarkiska strukturen fram tydligaste. Genom uttalet och sättet att välja ord markerar man sin utbildningsnivå och klasstillhörighet (Wellros, 1998).

Hur språklig variation kan användas som maktmedel?

Makt är även något som utövas av alla. Med språk och språkliga fenomen kan vi visa makt och motstånd. Genom språk kan vi alltså utöva makt. Med hjälp av språket kategoriserar vi vår värld, formar våra tankar och uttrycker oss själva och våra behov i samspel med andra.

Hur varierar språket beroende på Kommunikationssituationen?

Man studerar sociala och kulturella aspekter i språk och språkbruk. Språksociologin studerar språklig variation; alltså skiftande (medvetet eller omedvetet) språkbruk beroende på kommunikationssituation och sammanhang. I detta moment ska vi studera hur språket förändras i olika sammanhang och vad det har för betydelse.

Hur Språkvariation hänger samman med till exempel geografisk och social bakgrund samt ålder och kön?

Vilken variation av svenska, som man talar påverkas av vilket geografiskt område man kommer ifrån eller bor i. Språkets variation beror också på könsskillnader mellan mäns och kvinnors språk. Yrkesspråket är det man använder på arbetsplatser för att kommunicera effektivt och förstå varandra lättare inom sitt yrke.

Vad är språkliga varianter?

Språket har en social och kulturell funktion och förändras i olika sammanhang. De olika språken i språket hör t. ex. samman med språkanvändarnas ursprung, bostadsort, ålder, kön och social tillhörighet eller bakgrund.

Hur används maktspråk?

Maktspråk är val av språkbruk för att skapa, visa eller bibehålla makt. Det finns mängder av exempel på information från myndigheter och statliga organ som nästan är omöjliga att förstå. Läs mer om lagspråk och kanslisvenska . Valet av svåra ord och långa meningar används ofta för att imponera och för att verka bildad.

På vilket sätt kan en använda språket för att uttrycka en viss maktposition?

”Pennan är mäktigare än svärdet” och ”språk är makt” är båda vanliga uttryck, men vad menar vi egentligen med dessa uttryck. I vår omvärld utgör språket en maktfaktor och genom att använda sig av språk kan man förhandla om makt. Makt är något som är flytande, dynamiskt och som finns och verkar överallt i vårt samhälle.

Share this post