Frågor

I vilka situationer provar allman domstol arbetsrattsliga tvister?

I vilka situationer prövar allmän domstol arbetsrättsliga tvister?

I vissa situationer kan faktiskt allmän domstol komma att tolka kollektivavtal. Detta kan t. ex. bli fallet vid tvister rörande innehållet i ett enskilt anställningskontrakt, som endast hänvisar till det för facket gällande kollektivavtalet.

Allmänt om Arbetsdomstolen Arbetsdomstolen (AD) är en specialdomstol med uppgift att pröva arbetsrättsliga tvister. En arbetstvist är en tvist om kollektivavtal eller en annan tvist som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Vilken domstol är behörig att pröva tvister om kollektivavtal?

1 § arbetstvistlagen skall Arbetsdomstolen ta upp och avgöra tvister som väcks av arbetsgivar- eller arbetstagarorganisation eller av ”arbetsgivare som själv slutit kollektivavtal” om målet gäller tvister av där angivna slag.

Vad är LRA?

Herrens motståndsarmé (Lord’s Resistance Army, LRA), som leds av Joseph Kony, är den gerillagrupp som orsakat ojämförligt störst lidande för civilbefolkningen i Uganda under de senaste decennierna. 1987–2006 utkämpade LRA ett gerillakrig från baser i norra Uganda och södra Sudan.

Vad är en avtalsförhandling?

Förhandlingar som förs i syfte att träffa kollektivavtal, och på så sätt lösa en intressefråga, kallas avtalsförhandling eller intresseförhandling. Förhandlingen kan påkallas av antingen arbetstagarparten eller arbetsgivarparten. Om parterna inte enas kan konflikten inte föras till domstol för prövning.

Vem kan föra talan om diskriminering?

När det gäller diskrimineringsmål har enskilda som vill väcka talan mot en arbetsgivare en möjlighet att vända sig till Diskrimineringsombudsmannen, en ideell intresseorganisation eller sitt fackförbund. Alla dessa har rätt att föra talan för den enskilde om denne medger det (se 6 kap.

När är det en tvist?

Om du och en annan part, exempelvis en leverantör, affärspartner, kund eller konkurrent, inte kommer överens om något – då har ni en tvist. Det kan till exempel handla om tvister om betalning, marknadsföring eller skadestånd. Det finns flera olika sätt att lösa tvister på.

Share this post