Blogga

Nar gar inkasso till Kronofogden?

När går inkasso till Kronofogden?

Om du varken betalar eller bestrider ett inkassokrav går ärendet vidare till Kronofogden. Inkassoföretaget ansöker då om ett så kallat betalningsföreläggande och om du inte bestrider kravet hos Kronofogden heller, kommer Kronofogden att bekräfta skulden med ett så kallat utslag.

Kan inkassobolag dra tillbaka från Kronofogden?

Om du betalar skulden drar inkassobolaget tillbaka sin ansökan hos Kronofogden. Om du inte betalar kan Kronofogden istället meddela ett utslag. Detta innebär att skulden blir fastställd och nu kan användas för att mäta ut din egendom, vilket betyder att man tar delar av din egendom eller lön som betalning av skulden.

Vad betyder begreppet betalningsanmärkning?

Om du inte betalar dina räkningar i tid kan du få en betalningsanmärkning. Det är en anteckning i ett register hos ett kreditupplysningsföretag om att du tidigare inte betalt i tid och kan leda till att du till exempel får svårt att ta lån.

Får jag betalningsanmärkning om de går till inkasso?

Att du får ett inkassokrav betyder inte att du har fått eller kommer att få en betalningsanmärkning. Det är först om ärendet går vidare till Kronofogden, och om du varken betalar eller protesterar mot kravet som du kan få en betalningsanmärkning.

Kronofogden har inte möjlighet att besluta om avbetalningsplan eller liknande som inkassobolagen har. Det beror på att kronofogden driver in skuld för någon annans räkning medan inkassobolagen, förmodar jag, i ert fall driver in skulden för egen räkning eftersom de sannolikt har köpt skulderna.

Vad innebär anmärkning hos Kronofogden?

När du har en skuld du inte betalar kan den som vill ha betalt ta hjälp av Kronofogden. Så småningom registreras din skuld i våra register. Då kan kreditupplysningsföretagen hämta den informationen från oss och det innebär att du fått en betalningsanmärkning.

Vad händer om man får en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning kan i värsta fall leda till nekade hyreskontrakt, nekade jobb, uteblivna lån eller sämre villkor för olika avtal. Dessutom kan det bli väldigt dyrt eftersom det ofta läggs på olika avgifter under tiden. Upp till 1520 kronor dyrare kan det bli, förutom dröjsmålsräntan.

Share this post