Blogga

Kan min sambo fa ratt till min bostadsratt?

Kan min sambo få rätt till min bostadsrätt?

Ja, din sambo kan få rätt till din bostadsrätt. Enligt sambolagen ska värdet av er bostad delas på hälften om ni eller en av er köpt bostaden för er gemensamma användning. Gemensam användning betyder att bostadsrätten köptes för att ni båda skulle bo där.

Vad händer med kontantinsatsen vid försäljning?

Låna tillfälligt till hela kontantinsatsen med ett brygglån Ett brygglån, eller överbryggningslån, är ett tillfälligt lån som du kan ta innan du sålt din gamla bostad. Du behöver inte göra några avbetalningar på lånet, utan du betalar tillbaka hela summan när du fått pengar från försäljningen.

Hur gör man för att köpa in sig i ett hus?

Att köpa in sig i hus Exempelvis måste det upprättas en skriftlig handling som innehåller en överlåtelseförklaring och uppgift om köpeskilling. Handlingen måste också skrivas under av båda parter. Läs mer om köpekontrakt hos Familjens Jurist. Den som blivit ägare till en fastighet måste också enligt 20 kap.

Får sambo flytta in i bostadsrätt?

Om du flyttar in i en bostadsrätt som din partner äger, har du inte rätt till halva bostaden vid en separation. Men du kan köpa in dig i den med ett skuldebrev och ett samboavtal. Ta gärna hjälp av en jurist så att ni inte missar något i avtalet.

Måste bostadsrättsförening godkänna sambo?

Godkännande från föreningen krävs normalt inte för att en partner flyttar in i en bostadsrätt. Förutsättningen är att inflyttningen inte medför någon skada för föreningen. Ett exempel på skada skulle vara om ni i och med att ni blir två bor väldigt trångt och onormalt slitage uppstår på lägenheten (7 kap.

När får man kontantinsats vid försäljning?

Handpenningen betalas i anslutning till kontraktsskrivningen och är oftast 10 procent av köpeskillingen, alltså det slutgiltiga priset på bostaden. Dock kan handpenningen i vissa fall vara lägre, till exempel om köpeskillingen är väldigt stor.

Share this post