Populära

Hur forvara protesen?

Hur förvara protesen?

HUR SKALL MAN FÖRVARA PROTESERNA UTANFÖR MUNNEN?

  1. Om de används dagligen är det bäst att på natten lägga dem i vatten efter att de rengjorts.
  2. Nytillverkade (nypressade) proteser skall alltid ligga ett dygn i vatten.
  3. Om en protes skall ligga oanvänd en längre tid, kanske det är en reservprotes, kan den förvaras torrt.

Hur ska protesen förvaras under natten?

Tar du ut protesen till natten ska den ligga i vatten efter att den har rengjorts. Delprotes: Har du en delprotes (kvarvarande tänder) är det bäst att låta den sitta kvar i munnen även på natten.

Hur sitter ök Helprotes fast i munnen?

Helprotes. En helprotes är det som det flesta förknippar med de avtagbara alternativen och det som många kallar för löständer. Dessa fästs som en sugkopp i överkäken och gommen. Om protesen är i underkäken vilar den istället på den tandlösa käken.

Hur länge håller en tandprotes?

Över tid kan proteser lossna som följd av förändringar i din mun. Ditt tandkött krymper och ditt bett ändrar sig. I detta fall behöver du antingen en ändring av din protes eller en ny protes. Det tar normalt 6-10 år för munpartiet att ändra sig, därför bör du förvänta dig nya proteser vart 6-10 år.

Hur rengöra en tandprotes?

Tandproteser behöver precis som vanliga tänder göras rent två gånger dagligen. Detta gör du enkelt med en protestandborste och oparfymerat diskmedel. Använd aldrig vanlig flourtandkräm när du rengör din protes. En sådan tandkräm innehåller ofta slipmedel som kan repa och förstöra materialet i din protes.

Varför och hur tar man avtryck av tänderna?

Ett konventionellt avtryck tas med hjälp av ett antal olika material som appliceras på tänderna i en avtryckssked. Tänderna blir omgivna av detta ämne som gör ett avtryck i materialet. Därefter skickas det färdiga avtrycket till ett tandtekniskt laboratorium. Sedan 2012 har digitala avtryck bli ordentligt utbrett.

Hur numreras tänderna?

Dina tänder har nummer Från mitten och bakåt betecknas således tänderna med siffrorna ett till åtta. Det innebär att till exempel din högra framtand i överkäken kallas för 1.1 (första tanden i första kvadranten) och din spetsiga hörntand i vänster underkäke kallas för 3.3 (tredje tanden i tredje kvadranten).

Att ha protesen i vatten är bra då den behåller passformen. Anledningen är att bakterier förökas och det luktar illa efter en tid. Över natten eller några dagar går det dock bra att förvara protesen i vatten.Om protesen ska förvaras en längre tid utanför munnen kan den med fördel förvaras torrt.

Vad kostar nya tandproteser?

En tandprotes är en avtagbar tandersättning som kan ersätta några eller alla tänder i en käke. Protesen anpassas och tillverkas speciellt för dig och dina behov….Prisexempel.

Partiell protes för temporärt bruk, en till tre tänder 3 960 kr
Hel överkäksprotes inklusive erforderligt antal prefabricerade tänder 10 075 kr

Share this post